Tři až pět osob, 300 km v hodině a dolet stovky kilometrů. Michal Illich prozradil nové detaily vznikajícího letadla Zuri

Tři až pět osob, 300 km v hodině a dolet stovky kilometrů. Michal Illich prozradil nové detaily vznikajícího letadla Zuri

18. čvc 2019 Václav Lang 7 min

Známý český podnikatel v oblasti technologií Michal Illich má za sebou úctyhodnou řadu úspěšných projektů. Teď se ale plně soustředí na vývoj Zuri, autonomního elektrického letadla s vertikálním vzletem a přistáním. Společnost už odzkoušela dva menší prototypy a nyní je ve výrobě další. Zakladatel a CEO společnosti v rozhovoru pro Newsroom StartupJobs poodkryl nové detaily plánované finální verze a exkluzivně poskytl i její novou, dosud nezveřejněnou vizualizaci (úvodní foto).

Potkáváme se v jedné z kancelářských budov v Praze na Budějovické. Firma Zuri sídlí v jejím nejvyšším patře, stejně jako Devel.cz, komunitní web pro vývojáře, který - mimo jiné - Michal Illich založil. Teď sedí naproti mně v zasedačce a tichým hlasem rozvážně a přesvědčeně vypráví o budoucnosti létání, již chce Zuri obohatit o své stejnojmenné elektrické letadlo s kolmým startem.

Takhle má letadlo budoucnosti vypadat

Popište mi, prosím, co je Zuri.

Zuri je letadlo s kolmým startem. Představte si kombinaci klasického letadla s křídly a nějaké koptéry - to znamená, že na křídlech budou přidělané vrtule. Osm nebo víc.

Osm nebo víc? Takže se něco změnilo oproti původnímu plánu, který počítal s osmi vrtulemi?

Původní plán byl osm, teď pracujeme s šestnácti, protože jsou ve dvojicích. Ale i to se do finálního provedení může změnit.

Jak jste tedy s vývojem daleko?

Máme několik prototypů. Asi před rokem a půl jsme začínali s prototypem, který měl dvoumetrové rozpětí křídel. Létali jsme s ním ve všech módech a funguje hezky včetně plného autopilota, kdy jen určíme letadlu GPS body, které má obletět, a on autonomně vzlétne, oblétá body a přistane v cílovém místě.

Kde vůbec takové zkušební lety probíhají?

Tohle dvoumetrové letadlo je poměrně lehké, ještě ani není ve váhové kategorii, v níž je potřeba ho příliš certifikovat, takže s ním můžeme létat téměř kdekoli. Většinou na nějakém modelářském letišti.

Pak jste tedy testovali ještě pětimetrový model.

Ano, pak máme pětimetrový prototyp, ten už taky máme zhruba rok. Myslím, že loni v srpnu měl svůj první let, tehdy ještě horizontální bez přidělaných systémů na vertikální vzlet. Od té doby na něm průběžně pracujeme a testujeme.

Finální verze tedy bude vypadat jak?

Výsledná verze bude, předpokládáme, přibližně pro čtyři lidi, plus minus jedna a s doletem ve vyšších stovkách kilometrů.

Jak rychle bude létat?

Rychlost zatím počítáme kolem 300 kilometrů v hodině.

Jak tedy bude létání s ním probíhat? Na webu uvádíte, že vaší vizí je přemisťování lidí na krátkých vzdálenostech v rámci Evropy nebo třeba mezi thajskými ostrovy. Takhle by to mělo fungovat?

Ano. Nejsou to tak úplně krátké vzdálenosti, na jaké konstruují své výrobky některé konkurenční společnosti - typicky koptéry, ať už jsou to čínský EHang nebo německý Volocopter. Ty létají v řádu desítek kilometrů. My jsme díky křídlům a jinému druhu pohonu schopni létat na středně dlouhé vzdálenosti, v řádu stovek kilometrů.

Jak bude v praxi fungovat provoz? Přes aplikaci?

Ideál je, aby to fungovalo podobně jako Liftago či jiné taxislužby, tedy že si na mobilu objednáte přesun z bodu A do bodu B, dostanete odpověď, že letadlo může být připravené za hodinu a bude vás to stát tolik a tolik peněz a let bude trvat takovou dobu.

Michal Illich

Kolik bude takový převoz stát?

Uvidíme. Je to hodně závislé na tom, jak se nám podaří celý koncept dovyvinout, nakoupit komponenty. Je zatím předčasné to říkat.

Na kolik vás zatím vyšel vývoj celého projektu?

Máme za sebou dvě investice, jedna byla od Pale Fire Capital 600 tisíc euro, další od Kiwi 200 tisíc euro, a to nám zatím stačí na ten rok. Nemáme tu částku ještě vyčerpanou.

Nepočítáte s nějakým dalším investičním kolem?

Počítáme, určitě budeme mít několik dalších kol investic, protože ten projekt je celkově náročný, zvlášť certifikační část je časově i finančně náročná. Myslím si, že nějaká kola budou na přelomu roku nebo příští rok.

Když už jste nakousl Kiwi, je v plánu nějaká budoucí spolupráce? Zakladatel Oliver Dlouhý se nechal slyšet, že jeho vizí je nabídnout uživatelům kompletní přesun de facto od dveří ke dveřím. Budoucí využití Zuri se v tomto směru nabízí.

Určitě bychom se rádi zapojili, myslím si, že je to i jeden z důvodů, proč nás Kiwi investovalo. Současná letecká síť je poměrně málo hustá. Třeba u nás v Čechách máme jedno velké mezinárodní letiště, zatímco pokud budete mít stroj, který je schopný vertikálního vzletu, tak ten může vzlétat v podstatě z kraje jakéhokoli města nebo z libovolného heliportu. Na rovném plácku 20 x 20 metrů můžete s takovým strojem startovat. To daleko rozšíří možnosti přepravy.

Dá už se tedy alespoň zhruba říct, kdy bude finální verze hotová?

To hodně těžko. Myslím si, že teď nám několik let potrvá udělat velký prototyp a certifikační proces může potom zabrat další tři až pět let.

Nebojíte se, že vás mezitím předběhne konkurence?

Některá z konkurencí možná bude rychlejší než my, protože dřív začali, ale nebojíme se toho. Proces přechodu na VTOL létání vůbec bude trvat několik desítek let, takže jestli budeme o dva roky pozadu, v tom velkém plánu nic nezmění.

Už jste se dříve zmínil, že je pro vás výhodou tvořit takovýto projekt právě v Čechách. Čím to?

Česká republika má velkou tradici ve výrobě letadel, zvlášť těch menších. Firem, které už někdy vyrobily malé letadlo, je tady několik desítek, takže je z čeho čerpat. Jak co se týká odborností lidí, kteří rozumějí letecké konstrukci a souvisejícím oborům, tak i výrobních kapacit, které jsou schopné pomoci při prototypové výrobě, případně i při té sériové.

Kde tedy probíhá výroba? Máte subdodavatele různých součástek ze všech koutů republiky?

Ano, je to různé. Ty malé prototypy, dvoumetr a pětimetr, se dají víceméně postavit z věcí, které si nakoupíte v e-shopech, jako jsou elektromotory, regulátory, malé vrtule. To vše je komodita, která se dá koupit. Jakmile už jdeme do větších velikostí, tak je to vždy nějaká výroba na zakázku. Teď třeba spolupracujeme s jednou firmou z Moravy, která nám připravuje jeden prototyp.

Další z vizualizací vyvíjeného letadla od Zuri

Ale to také ještě není finální verze?

Ne, to je rozpětím řekněme na 80 procentech finální velikosti, tak jak ji teď předpokládáme. V současnosti odhadujeme 13,5 metru, ale to je parametr, který se ještě může změnit.

Bude ji řídit autopilot?

Na autopilota ještě není současná legislativa připravena. Ačkoli věříme, že bychom ve stejném časovém horizontu stihli autopilota naprogramovat a odzkoušet, tak nejspíš nebude možné s ním od začátku legálně létat. Tedy minimálně v Evropě a Americe s tím legislativa nepočítá a nezdá se, že by se v tom zatím něco měnilo. To znamená, že my připraveni budeme, ale nebude to od prvního dne.

Nezvýší se s lidským pilotem náklady na cestování?

Určitě. Jakmile je v letadle pilot, zvlášť u takhle malého, který má nízký počet míst, tak to přepravu celkově prodražuje - proto jak my, tak i většina konkurence chce mít plného autopilota. Ale čekáme, až se změní legislativa.

Co se týče firmy, jaká je její majetková struktura?

Já mám většinu, investoři mají convertible note a připravujeme od příštího roku i nějaký systém zaměstnaneckých opcí.

Kolik máte zaměstnanců?

Teď u nás pracuje zhruba 12 lidí. Řekněme polovina z nich jsou letečtí konstruktéři a související profese, druhá půlka jsou vývojáři, ať už softwaroví nebo hardwaroví inženýři.

V čem vůbec vidíte budoucnost leteckého provozu?

Určitě je to autopilotovaný stroj, protože piloti jsou problém - zvyšují jak cenu, tak i riziko. A jakmile dostatečně pokročí baterky, tak budou skoro všechny stroje plně elektrické.

U té rizikovosti - nehrozí tam zase nějaký problém spojený právě s řízením na dálku? Ať už by šlo o cílené útoky, nebo selhání softwaru?

Nemyslím si to. Na ulicích už jsou stovky tisíc autopilotovaných Tesel, pokud vím, tak není znám žádný případ, kdy by nějaký hacker chytil nějaké auto a spáchal s ním teroristický čin. Softwarová bezpečnost je poměrně dobře prozkoumaná desítkami let vývoje. Toho bych se bál nejméně.

Vy se podílíte i na dalších projektech. Zuri je teď pro vás na prvním místě?

Určitě. Ostatní projekty fungují do velké míry samy. Testomato a další mají zkušený tým, který je schopný pracovat nezávisle, takže já můžu věnovat téměř sto procent svého úsilí právě Zuri.

Autor: Václav Lang

Foto: Zuri, Archiv Michala Illicha

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články