Ztratil se radioaktivní zdroj? Vývojáři dronů z FEL ČVUT navrhli řešení RaDron, které pomůže záchranným složkám
Martin Saska. Foto: FEL ČVUT

Ztratil se radioaktivní zdroj? Vývojáři dronů z FEL ČVUT navrhli řešení RaDron, které pomůže záchranným složkám

2. úno 2023 Pavla Skřivánková 2 min

V Austrálii našli po týdnu usilovného hledání radioaktivní kapsli ztracenou při přepravě. Na vývoji řešení, které by pomohlo záchranářům při podobných bezpečnostních incidentech, pracovali tři roky vědci ze skupiny Multirobotických systémů z Fakulty elektrotechnické ČVUT. K jeho výhodám patří velká manévrovatelnost dronů a možnost rychle prozkoumat velké území.

Jako hledání jehly v kupce sena. Takové bylo pátrání po malé kapsli obsahující radioaktivní césium- 137, které v uplynulých dnech zaměstnalo úřady a záchranné složky v západní Austrálii. Miniaturní, ale velmi nebezpečný předmět způsobující například radiační popáleniny, vypadl při přepravě mezi městy Newark a Perth na vzdálenosti asi 1400 kilometrů. Zdroj nebezpečného beta a gama záření se po intenzivním nasazení záchranářů, hasičů a speciálních přístrojů nakonec našel, ale nebylo to vůbec jednoduché.

Při podobných incidentech a haváriích by mohl příště pomoci projekt vědců ze skupiny Multirobotických systémů z Fakulty elektrotechnické ČVUT. RaDron kombinuje schopnosti malých bezpilotních letadel (dronů) a miniaturních detektorů radioaktivního záření. Detektory pro rychlou detekci statického nebo pohyblivého zdroje gama záření jsou integrovány do malých a flexibilních dronů, které jsou s pomocí umělé inteligence řízeny autonomně, bez zásahu lidského operátora.

„Oproti současným systémům může dron využívat výhodnou kombinaci malého rozměru a velké mobility, takže lze zdroj hledat velmi rychle i v obtížně přístupných terénech. Drony jsou vybavené detekční technikou, která je schopna zachytit a identifikovat jednotlivé částice záření v reálném čase, umožňují naleznout zdroj záření výrazně efektivněji, než je to možné dnes, a to při nesrovnatelně nižších pořizovacích nákladech,“ představuje výhody nového řešení doc. Martin Saska, vedoucí skupiny Multirobotických systémů působící na katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Podle Sasky bude zařízení sloužit policii, armádě, záchranným složkám či jaderným elektrárnám zejména při monitorování bezpečnostních rizik – kontrolách na hranicích, přístavech, letištích, v místech havárií, úložištích komunálního odpadu a při pravidelných dodávkách izotopů pro nukleární medicínu.

Prototyp zařízení vyvinutý ve spolupráci s českými firmami v rámci TAČR projektu je už hotový a připravený pro nasazení u koncového zákazníka.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články