Zpomalující ekonomika a pokles domácí i zahraniční poptávky. Tak podniky vidí následující měsíce
Foto: Unsplash

Zpomalující ekonomika a pokles domácí i zahraniční poptávky. Tak podniky vidí následující měsíce

9. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Chmurné vyhlídky. Tak letošní rok vnímají české firmy. Důvodem pesimismu jsou aktuální nejistoty v podobě vysoké míry inflace, cen energií, případně nepříliš příznivého vývoje ekonomiky v eurozóně. Vyplývá to ze společného šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky (ČNB).

Výhled zakázek pro první polovinu letošního roku je dle průzkumu negativní. Rychlé tempo zhoršování očekávání zakázek z předešlého šetření se sice zastavilo, ale aktuální výsledky fakticky potvrzují opatrný až pesimistický trend.

Predikce investic na letošní rok očekává mírný pokles celkové investiční aktivity a přetrvávající opatrnost, výhled je ale ve srovnání s předchozím šetřením příznivější. Podniky stále chtějí investovat.

Respondenti mají stále vysoké inflační očekávání. Pro roční horizont odhadují nárůst spotřebitelských cen o 10,15 procenta a pro tříletý horizont 7,02 procenta, což je výrazně nad inflačním pásmem ČNB.

Výhled dokládá také obavy nad přetrvávajícím růstem cen spojeným s očekáváním výrazného zdražení výrobních vstupů (o 12,14 procenta) a výstupů (o 10 procent) v letošním roce. Firmy považují za svojí nejzávažnější bariéru nárůst cen materiálů a surovin a ceny energie.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články