Ze sedmibilionového balíku v USA mohou část ukrojit také české startupy a podniky
Americký Kongres, foto: Unsplash 

Ze sedmibilionového balíku v USA mohou část ukrojit také české startupy a podniky

29. čvc 2022 Ivan Horák 2 min

Americký Kongres ve čtvrtek schválil rozsáhlou legislativu na podporu vědeckého výzkumu a výroby čipů ve výši 280 miliard dolarů (6,8 bilionu korun). Hlasování ve Sněmovně reprezentantů bylo 243 pro vs. 187 proti; demokraty podpořilo také 24 republikánů.

Spojené státy tak chtějí lépe konkurovat čínským a dalším zahraničním výrobcům a vytvořit nová pracovní místa. Návrh již dříve schválil Senát a zákon „Chips and Science" nyní putuje k podpisu amerického prezidenta Joe Bidena, očekávanému začátkem příštího týdne. Pro Bidena a jeho demokraty jde o velké vítězství.

Soutěž s Čínou

Výroba čipů je důležitá pro americký obranný průmysl, automobilový průmysl i další oblasti. Výrobci polovodičů budou mít mimo jiné zvýhodněné úvěry ve výši 24 miliard dolarů. Na vědecký výzkum důležitý v hospodářské soutěži s Čínou půjde 220 miliard.

Na velkou část z těchto peněz budou moci dosáhnout také americké startupy. V USA jsou přitom aktivní také některé české inovační firmy. Podle analytika Lukáše Kovandy ale může být patrný pozitivní vliv i na subjekty z ČR, které patří k dodavatelům společností z USA.

Masivní program podpory amerického čipového průmyslu může znamenat vzpruhu pro ty české firmy, které dokážou s americkými výrobci úzce spolupracovat. Je však nutno říct, že Spojeným státům jde hlavně o přesměrování strategicky důležité výroby z Asie, zejména Číny, do své vlasti. České firmy tak z toho budou těžit hlavně tehdy, mají-li v USA lepší obchodní vazby než v Asii. Případně pokud takové lepší, intenzivnější vazby mohou navázat. “ vysvětluje pro SJ News hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Protože se technologická podpora bude týkat i zmíněného obranného průmyslu, může z toho ČR  těžit také jako členská země NATO, ať už možností nákupu moderních zbraňových systémů, či posílením obranné schopnosti aliance.

Čína lobovala proti

Čína již dříve prostřednictvím svého velvyslanectví ve Washingtonu lobovala proti „Chips and Science" a uvedla, že nový zákon odpovídá duchu studené války.

V Americe ve čtvrtek také posilovaly akciové trhy - S&P 500 stoupl o 1,21 procenta. Důvodem ale bylo hlavně očekávání trhů, které věří, že Fed bude pokračovat v razantním zvyšování úrokových sazeb.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články