Zastoupení žen ve vedení firem v Česku roste, stále je ale velmi nízké

7. bře 2023 Anna Jurečková 1 min

Na 8. března připadá Mezinárodní den žen. Při té příležitosti zkoumala nadnárodní společnost Dun & Bradstreet zastoupení žen ve vedení firem v 17 zemích světa a vydala studii Women in Business 2022. V České republice se podle průzkumu zvýšil počet žen na vedoucích pozicích za posledních pět let o devět procent.

Zastoupení žen na vysokých manažerských pozicích je u nás nicméně stále velmi nízké, konkrétně 13 procent. Nejčastěji v oblastech sociálních a zdravotních služeb a vzdělávání. Dále pak v maloobchodu, realitních službách, stravování a výrobě potravin. Datový soubor z Česka zahrnul 75 tisíc firem.

Studie na základě srovnání finančních výsledků firem vedených muži a ženami ukázala, že manažerky jsou ve vedení stejně dobré jako manažeři. Pro srovnání: Ve Velké Británii stoupl počet žen ve vedení firem mezi lety 2018 až 2023 o 5,3 procenta, v Maďarsku o 1,6 procenta, Slovensku o 0,7 procenta a v Polsku o 0,5 procenta. Na Slovensku je nicméně podíl manažerek 15 procent, tedy vyšší než v Česku.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články