Zapomeňte na pomoc zvenčí, teď si musíte poradit sami, hlásí směrem ke startupům velcí investoři
zdroj: Unsplash/Janosch Diggelmann 

Zapomeňte na pomoc zvenčí, teď si musíte poradit sami, hlásí směrem ke startupům velcí investoři

23. zář 2022 Lukáš Vincent 4 min

Statisticky pandemická party stále pokračuje. Venture kapitál nabírá – v rámci kol zahájených v minulosti – investice rekordním tempem. Z horních palub Silicon Valley ale směrem dolu stále častěji zní varování před nevyhnutelnou srážkou s ledovcem.

Doba posílání peněz skončila, teď vám přispějeme spíš radou. V tomto smyslu se v posledních měsících proměnila komunikace mezi fondy rizikového kapitálu a startupy s globální ambicí. „Přijměte mimořádná opatření pro to, co by mohlo být nejprudším zvratem za poslední dekádu. Řezejte náklady, schraňujte hotovost a především opusťte přesvědčení, že vás teď z problémů vytáhnou investoři se svými šekovými knížkami,” těmito slovy deník Wall Street Journal shrnul vzkazy, které skrze své weby mladým firmám poslali poslali nestoři rizikového kapitálu Silicon Valley jako Lightspeed Venture Partners, Craft Ventures, Y Combinator nebo Sequoia Capital. Ta poslední tímto navázala na slavnou prezentaci pojmenovanou „RIP Good Times.” A meziřádkovou informaci, že doby hojnosti minimálně dočasně skončily, nesou i další doporučení.  

Rezerva na rok a půl, koncentrace na stávající zákazníky atd.

„Těžké časy vás však naučí mnohem víc, než když se vám daří,” začíná pro web FastCompany optimisticky šéf dvoumiliardového jednorožce Dialpad Craig Walker.  S tím, že hotovost na účtu je jako kyslík v bombě pro potápěče a podnikatel musí být za každou cenu schopen zajistit, že kyslík vydrží ve všech případech. Další pravidlo pak Walker pojmenoval podle hrdiny sedm let starého filmu Ridleyho Scotta Marťan, kde Matt Damon v roli astronauta zůstane opuštěn sám na Marsu. „Watney přežil,” píše Walker (a omlouvá se za spoiler), „protože neseděl a nečekal, až ho zachrání někdo jiný. Využil toho, co měl, aby ze své situace vytěžil maximum. Stejně tak nemůže být strategie přežití firmy v době recese postavena na předpokladu, že se objeví investor s další hotovostí.” Spoluzakladatel Union Square Ventures Fred Wilson, který patřil k jedněm z prvních investorů do Twitteru a drží i podíl v paytechovém Stripu ve svém blogu příznačně pojmenovaném “How This Ends” dokonce nabídl i konkrétní velikost záchranného hotovostního balíčku: „Plánoval bych tak, abych vydržel minimálně osmnáct měsíců.”

Oliver Spevack od investorů z Hamlyns zase horuje pro koncentraci na stávající zákazníky. „Získávání zákazníků je samozřejmě vždy důležitou součástí fungování startupu, ale nesmí to být na úkor těch stávajících,” lobbuje proti léčbě formou expanze Spevack. „Nový zákazník může stát až pětinásobek toho, na co vyjde udržení stávajícího klienta, nemluvě o tom, že podle průzkumů vracející se zákazníci utrácí až o dvě třetiny více než ti noví,” argumentuje Spevack ve svém textu pro magazín CEOToday.

Další často citované rady často zahrnují omezení náboru (při snaze stále vyzobávat výjimečné talenty, které se v době poklesu na trhu práce objevují), udržování si přehledu o nových technologiích, které by mohly zefektivnit firemní procesy/backoffice, nebo revize stávajících expanzivních plánů a pokus o hledání finančně schůdnějších/inovativnějších cest. A samozřejmě apelují na zachování optimismu. Protože po každém propadu přichází oživení.

Dobrá čísla, hrůzná očekávání

Čistě statisticky přitom zatím situace na poli rozjíždějících se firem a jejich financování úplně katastroficky nevypadá. Jistě, evropská fintechová hvězda Klarna odepsala pětaosmdesát procent své valuace, seznam startupů, které propouštějí, se prodlužuje každým dnem (přičemž minimálně ve Spojených státech většina takto propuštěných nemá zatím velký problém nalézt novou, často lepší práci), ale třeba data ohledně schopnosti rizikových investorů nabírat nový kapitál jsou stále pozitivní. Podle agentury Pitchbook třeba za prvních sedm měsíců letošního roku jen ve Spojených státech venture kapitalisté nabrali jen o pět miliard dolarů méně než za celý rok 2021, za Atlantikem jsou jejich evropské protějšky v meziročním porovnání ve skluzu pouze čtyři procenta. Podle dat zveřejněných Wall Street Journal (a následně reprodukovaných nejrůznějšími zdroji) pak celkově venture kapitalisté mají na svých účtech připraveno více než půl bilionu dolarů.

Experti tato čísla nicméně přirovnávají k poslednímu záchvěvu a přičítají je uzavírání dlouho rozjetých kol nabírání kapitálu. Nové pokusy již zdaleka takovou úspěšnost ale podle insiderů nemají. Podle PitchBook jich je navíc v porovnání s loňským rokem výrazně méně. „Kapitál pro dobré společnosti se vždy najde, ale vzhledem k současné nejistotě, pokud tyto kapitál urgentně nepotřebují, není důvod jej nabírat," citoval Forbes Hillary Gosher s tím, že venture kapitalisté, pokud mají své firmy zainvestovány a předpokládají blížící se těžké časy bez významnějšího rozšiřování portfolia, nemají důvod další kapitál nabírat. Gosher je řídící partnerkou fondu Insight Partners, jenž drží podíly třeba v Trivagu, Twitteru, Shopify nebo DocuSign a svým svěřencům teď též doporučuje připravit se na horší časy.  

Potřetí v dějinách internetu

Pro svět rizikového kapitálu je to do jisté míry stále nová situace. Aktuální krize je teprve třetí recesi (2000, 2008 a 2022) v době internetu. A ti sebekritičtější rizikoví investoři tak upozorňují, že jejich rady, by měly projít jistou aktualizací na současné podmínky. Od jejich posledního "použití" totiž uběhlo už čtrnáct let a znakem dobrých rad má být fakt, že jsou šité na míru konkrétní situaci a fungují v aktuálním kontextu. Zároveň ale přidávají i pep talk, ve smyslu, že veleúspěšné firmy vznikají i vzkvétají i v těch nejproblémovějších časech. Dobrým příkladem tohoto úspěchu je třeba Google, který prvními koly financování procházel po prasknutí dot-com bubliny a zatímco konkurenční vyhledávače jako Yahoo! nebo Altavista mířily do zapomnění, Google se od tohoto sektorového neúspěchu dokázal distancovat a rozvinout své služby do nových směrů. Podobnými příklady „v recesi narozených firem” pak jsou podle TechCrunch třeba Salesforce nebo Uber.

Všechny tyto firmy se k dnešní velikosti a prestiži dopracovaly dodržováním jednoho základního pravidla. „Než se vám začne dařit, musíte přežít," shrnul jej lakonicky v květnu pro startupy vydaném videu na YouTube Michael Seibel, výkonný ředitel společnosti Y Combinator.  Šéf jednoho z nejznámějších akcelerátorů ve Valley, jež má zainvestováno  více než 3 000 společností včetně Airbnb, též vyzývá zakladatele, aby snížili počet zaměstnanců, omezili výdaje na reklamu a zvýšili ceny. Zázračné recepty prostě neexistují. Základním úkolem je opravdu jen to jediné: Přežít!

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články