Z pražského gymnázia k londýnskému startupu. Shaka Jonáše Jelínka nabrala od investorů milion eur
Zakladatelé startupu Shaka. Pražský rodák Jonáš Jelínek je uprostřed. (Foto: Shaka)

Z pražského gymnázia k londýnskému startupu. Shaka Jonáše Jelínka nabrala od investorů milion eur

15. led 2024 Ondřej Černý 4 min

Chtěl se věnovat mezinárodnímu rozvoji. Vyzkoušel si práci na Ministerstvu zahraničních věcí, v biotechnologické firmě, ale také v Amazonu. Teď jeho technologický startup Shaka od investorů v seedovém kole získal milion eur. Prostředky mají sloužit k mezinárodní expanzi.

Už během osmiletého studia na prestižním pražském Gymnáziu Jana Keplera Jonáši Jelínkovi nechyběly ambice. A také píle a schopnost tvrdě pracovat. I proto se nespokojil pouze s tuzemskými horizonty a na vysokou školu se už vypravil do zahraničí. A nešlo o žádné druhořadé ústavy. Nejprve i díky stipendiu Nadace The Kellner Family Foundation na University of St Andrews, která patří do první stovky nejlepších univerzit na světě, absolvoval bakalářské studium mezinárodních vztahů a arabštiny, poté na neméně prestižní  London School of Economics (patří mezi 50 nejlepších univerzit světa) absolvoval magisterské studium mezinárodního rozvoje se zaměřením na subsaharskou Afriku. Také tady mu pomohla stipendia, tentokrát od Bakala Foundation a Krsek Foundation.

Stipendista Jonáš Jelínek. (Foto: Krsek Foundation)

Kromě studia se Jelínek věnoval i řadě dalších aktivit. Pořádal konference, psal pro studentský časopis o mezinárodním dění a svou vášeň pro sushi propojil se zájmem o podnikání. Výsledkem bylo založení studentského sushi baru. Vedle toho stihl ještě působit jako poradce na Ministerstvu zahraničních věcí, pracovat pro Sotio, Pwc nebo The Boston Consulting Group. Díky zkušenostem, které získal v technologických společnostech Teya, Meloun Corporation a Altman Solon měl dobře našlápnuto k tomu, co se mu aktuálně podařilo se společností Shaka.

PŘEČTĚTE SI: RockawayX podpořil londýnský fintech Helio

Sázka na eSIM

Tu dali loni v Londýně dohromady společně s co-foundery Charlesem Newmanem a Eliyau Hay Magzimofem. Se svým projektem Shaka se zaměřují na poskytování mobilních telekomunikačních služeb. Využívají technologii eSIM a umožňují obchodníkům a značkám poskytovat zákazníkům mobilní balíčky šité na míru pouhým stisknutím tlačítka. Zároveň nabízí i další možnosti využití. Údaje o poloze zákazníka se dají využít k zasílání personalizovaných kontextových textových zpráv, které mohou při správném zacílení vést k nákupní akci a zvýšení příjmů.

Shaka není na trhu se svým řešením jediná, berlínský startup Gigs ve srovnání s ní má dvouletý náskok a od investorů dosud získal 24 milionů dolarů. Ani to ale zájemce o řešení z dílny londýnské firmy neodradilo, neboť slibuje navýšení četnosti nákupů, zákaznické loajality a v konečném důsledku i opakujících se příjmů. Seedové kolo financování v objemu 1 mil. eur vedl britský fond Haatch a účastnily se jej také fondy Antler, český Purple Ventures a několik dalších investorů z telekomunikačního sektoru.

Díky investici může startup začít získávat zákazníky ze sektorů maloobchodu, fintechu nebo zábavního průmyslu. Firmy z těchto oblastí se o řešení Shaky zajímaly už před tím, než byla aktuální investice oznámena. Shaka také počítá s tím, že díky novému kapitálu bude schopna realizovat své globální ambice a růst mimo britský trh.

Po bankovnictví a pojišťovnictví jsou telekomunikace další na seznamu starších odvětví, která jsou připravena na výraznou změnu. Nabídněte svým zákazníkům mobilní tarify – něco, co dnes trvá přes rok a stojí miliony dolarů, lze provést prostřednictvím našeho řešení pomocí jediného volání,“ říká spoluzakladatel startupu Shaka Jonáš Jelínek.

Díky inovacím v technologii eSIM startup dokáže překonat problémy s přístupem k mobilní infrastruktuře, zastaralost telekomunikačních systémů nebo vysoké náklady na zavedení. Právě to jsou nejvýraznější problémy, s nimiž se potýkají společnosti, které by chtěly své zákaznické bázi nabídnout mobilní tarif v rámci vlastní mobilní sítě. Shaka jim pomáhá s tím, aby svým zákazníkům toto řešení mohly nabídnout okamžitě, bez nákladů, díky využití SaaS a jednoduchého API přihlášení.

Aplikace Shaky je jednoduchá, přehledná a intuitivní. (Repro: Shaka)

Značky jsou blíže spotřebitelům než kdykoli předtím, což jim dává jedinečnou výhodu nabízet mobilní balíčky na míru. Společnost Shaka si tento posun uvědomuje a umožňuje firmám využít tuto blízkost k lepšímu spojení se svými zákazníky a získat další příjmový kanál prostřednictvím mobilních služeb,“ konstatoval Fred Soneya, spoluzakladatel a partner ve fondu Haatch.

Podobně potenciál řešení, které Shaka přináší, vidí i další účastník tohoto seedového kola. „Antler zdvojnásobuje své investice do technologie eSIM. Podporovali jsme Airalo v Singapuru, jež nyní přináší dostupné připojení pěti milionům globálních uživatelů. A věříme, že Shaka má stejný potenciál růstu,“ uvedla ředitelka fondu Antler Sarah Finegan.

Z nejnovějších dat vyplývá, že velikost trhu s eSIM v roce 2023 dosáhla 10,2 miliardy dolarů. Do roku 2025 plánuje 98 % operátorů na celém světě nabízet technologii eSIM v mobilních zařízeních a očekává se, že penetrace eSIM se zvýší z 20 % v roce 2023 na 80 % během příštích pěti let. Dopad této změny znamená, že tržní hodnota sektoru by do roku 2027 měla vzrůst na 16,3 miliardy dolarů. V roce 2032 má velikost tohoto trhu dosahovat 43,6 miliardy dolarů. Napomoci tomu má také přechod společnosti Apple na telefony pouze s eSIM.

PŘEČTĚTE SI: Co způsobuje závislost na telefonu? Svou roli hrají notifikace, škodí ale i jejich absence

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články