Hudební trip od Wavepaths má člověka vyléčit. Do londýnského experimentu investoval Miton

Hudební trip od Wavepaths má člověka vyléčit. Do londýnského experimentu investoval Miton

1. kvě 2019 Petr Woff 3 min

Skupina vědců, umělců a odborníků na umělou inteligenci vyvíjí aplikaci, která má každému uživateli dopřát očistný audiovizuální zážitek. Chtějí tak dosáhnout účinků úspěšné psychedelické terapie, třeba i bez drog. Do londýnského projektu Wavepaths investovala mimo jinými česká společnost Miton. Na webu je zatím k dispozici beta verze, termín dokončení aplikace autoři neprozradili. 

Možná taky občas zajdete do hospody jednak proto, abyste komunikovali s jinými lidmi, ale také abyste se příjemně opili - vypláchli si hlavu, uvolnili se. Takhle lze potrápit tělo, ovšem za jistých okolností rovněž ulevit duši. A kromě alkoholu samozřejmě existuje řada dalších omamných látek: například všelijaké houbičky, marihuana nebo LSD. „Přibývají klinické studie, které dokazují, že jedna nebo dvě psychedelické zkušenosti s drogami mohou rychle a trvale pomoci od závislosti, stresu, deprese nebo úzkosti z vlastní smrtelnosti,” uvádí Mendel Kaelen, britský neurovědec a zakladatel projektu Wavepaths. Proto existuje psychedelická terapie, při které omamné látky hrají důležitou roli.

Jenomže lidé jsou různí a odlišně reagují také na drogy. Autor tohoto textu subjektivně prožil několik nervy-drásajících hodin v nejvyšším patře hořícího mrakodrapu, zatímco objektivně ležel v bezpečném jednoposchoďovém domečku a za okny viděl červánky - od té doby už raději nekouří marihuanu. A někteří jedinci dělají dobře, pokud ani nepijí alkohol, protože jinak v opilosti bývají paranoidní a konfliktní. Ostatně ani během psychedelické terapie „nejde o samotné drogy, nýbrž o specifické zážitky,” upozorňuje Kaelen.

 

Nekonečný audiovizuální proud podle vašich potřeb

Vnitřní svobodu nebo harmonii můžeme najít různými cestami: někdo třeba poutí do španělského města Santiago de Compostela, jiný člověk dlouhodobým pobytem ve tmě a skoro každý prostřednictvím umění. Opět ovšem záleží na konkrétním člověku - jeho osobnosti, aktuálním duševní rozpoložení a taky vzpomínkách. Mendel Kaelen proto spojil síly s několika inovativními umělci, například s Brianem Enem, který už v minulém století začal skládat muziku pomocí algoritmů. Jde o takzvanou „generativní hudbu”, která nemá být  překvapivá melodiemi nebo rytmem, nýbrž účinkem na soustředěného posluchače.

V týmu figuruje taky několik psychoterapeutů a odborníků na umělou inteligenci. Pod značkou Wavepaths vyvíjejí aplikaci, která má každému člověku poskytnout libovolně dlouhý „zážitek jako medicínu”. Chtějí napodobit úspěšnou psychedelickou terapii, ale klidně bez drog - záleží na uživateli, zda zapojí taky omamné látky.

Webové stránky projektu běží v testovacím režimu, avšak už nyní leccos prozrazují. Nejdříve tam procházíme rozcestníkem, ve kterém návštěvník prozrazuje svoje pohnutky - zda chce například odpočívat, meditovat, zkoumat svoje nitro nebo něco jiného. Nakonec dospěje ke zvukovému a vizuálnímu zážitku, který má být ve finální verzi pokaždé unikátní, podle aktuálních individuálních potřeb každého jedince. „Generativní hudba” se prý bude vyvíjet sama, pokaždé jinak, takže není pravděpodobné, že by člověku mohla připomenout jinou skladbu, a tak vyvolat vzpomínky například na zemřelého kamaráda nebo bývalého partnera.

 

Do Wavepaths investovala taky česká skupina Miton

Projekt sídlí na londýnské adrese 91 Brick Lane a Wavepaths vás tam zvou na „meditativní cestu hudbou a světlem”. Denně tam probíhají různé řízené lekce této meditace, kdy prý na vaše „emocionální a fyzické stavy” bude vhodně reagovat „adaptivní generativní prostředí”. Ovšem na několik nejbližších týdnů už mají vyprodáno. Zakladatel projektu Mendel Kaelen dokonce hovoří o „sekulární svatyni”.

Wavepaths zároveň hledají investory, přičemž podporu už získali od české společnosti Miton nebo od Evropského inovačního a technologického institutu (EIT), který funguje pod hlavičkou Evropské unie. Zainteresované subjekty však zatím nechtějí prozrazovat, kdy pravděpodobně dokončí stejnojmennou on-line aplikaci, ani kolik daly dohromady peněz. Mezitím vznikají také jiné appky pro generativní hudbou, například pod značkami Mubert, Intermorphic nebo Bloom (posledně jmenovaná také od Briana Ena).
 

Autor: Petr Woff
Fotografie: Wavepaths.net

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články