Videoherní průmysl jako lákavá investice. Počet akvizic má letos vzrůst zhruba o čtvrtinu
Foto: Unsplash

Videoherní průmysl jako lákavá investice. Počet akvizic má letos vzrůst zhruba o čtvrtinu

10. led 2023 Ondřej Černý 2 min

Počet fúzí a akvizic (M&A) v oblasti videoherního průmyslu se v roce 2023 zvýší přibližně o čtvrtinu. Vyplývá to z odhadu společnosti Deloitte Global. Jde o zpomalení tempa růstu. Pro rok 2022 firma odhadovala růst o třicet procent.

Dle predikce budou letošní větší M&A obchody usilovat především o získání publika a duševního vlastnictví (intellectual property, IP), zatímco menší transakce se zaměří spíše na technologie a Web3.

Celková hodnota transakcí v roce 2023 dle odhadu Deloitte pravděpodobně meziročně výrazně poklesne, ale pouze kvůli několika velkým, historicky výjimečným transakcím v roce 2022. I přesto, že se celková hodnota fúzí a akvizic pravděpodobně sníží, pokračující velký objem obchodů zdůrazňuje význam videoher pro širší mediální a zábavní průmysl.

Český herní průmysl v posledních letech prudce roste a potýká se s nedostatkem pracovních sil. Obrat tuzemského videoherního odvětví za rok 2021 dosáhl rekordních 7,11 miliard korun. V porovnání s rokem 2020 šlo o třetinový nárůst.

V České republice momentálně funguje přibližně 150 společností, které se zabývají, nebo jsou spojeny s vývojem her (vývojářské, vydavatelské, distribuční společnosti, ale i outsourcingové firmy). Sídlí tu i řada úspěšných herních vývojářských studií (Bohemia Interactive, Warhorse Studios), která za své hry získala mezinárodní uznání.

Díky svým velkým úspěchům přitahuje český videoherní průmysl zájem strategických investorů. Mezi lety 2019-2021 přešlo pět z deseti největších českých studií pod křídla nových zahraničních vlastníků. Celková hodnota těchto akvizic se odhaduje na více než 8 miliard korun.

Mezi největší transakce patří prodej Warhorse studios společnosti THQ Nordic, která je součástí švédské holdingové skupiny Embracer Group, za zhruba 33 miliónů eur, nebo koupě české společnosti Beat Games firmou Oculus Studios, která patří do impéria Meta Platforms, za odhadovaných 50 až 100 miliónů dolarů. Dosud největší zahraničí investicí do českého herního studia je vstup čínského technologického kolosu Tencent do české herní společnosti Bohemia Interactive.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články