Vědci z FIT ČVUT vyvinuli nástroj, který pomůže s využitím obrovského množství dat z výzkumů

22. bře 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Výzkumy v genetice, biomedicíně, archeologii nebo ekologii za sebou zanechávají obrovské množství dat, jejichž zpětné využití je však problematické. Tým z Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze proto vyvinul efektivní řešení pro plánování správy dat v podobě nástroje Data Stewardship Wizard (DSW). Tento nástroj pomáhá plánovat, jak co nejlépe využít existující data, výsledná data správně popisovat, ukládat a dále zpřístupňovat pro vědecké účely univerzitám a dalším výzkumným organizacím v EU i po celém světě. Nástroj doporučuje i Evropská komise.

Jedná se o jednu ze současných zásadních společenských výzev, která vzniká spolu s rozvojem informatiky a rostoucími investicemi do digitalizace. Například v medicíně je velkým problémem skutečnost, že mnohdy samy instituce neví, jaká všechna data o problému již existují, kde je vlastně hledat a co přesně představují.

Tento nástroj přináší snadný a účinný způsob, jak vytvářet dobré plány správy dat, vede výzkumníka, pomáhá využít, co je pro výzkum k dispozici, a maximalizovat efekt dat z výzkumu, což přináší hodnotu výzkumníkům, institucím i celé společnosti,“ říká k projektu doc. Ing. Robert Pergl, Ph.D., vedoucí Centra pro konceptuální modelování a implementace (CCMi) na FIT ČVUT.

DSW vznikl v rámci projektů zaměřených na cíle iniciativy FAIR, která se snaží, aby data byla nalezitelná (Findable), přístupná (Accessible), interoperabilní (Interoperable) a znovupoužitelná (Reusable). Nástroj je momentálně nejvíce využíván v přírodních vědách, ale je připraven i na uplatnění v dalších vědních oblastech.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články