CESNET vytvořil digitální modely pro novou výstavu představující lékaře Karla Čapka

6. dub 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Odborníci sdružení CESNET ve spolupráci s Památníkem Karla Čapka vytvořili digitální modely předmětů spojených s životem slavného spisovatele. K vidění jsou na výstavě s názvem Zlatý kluk citlivý generál MUDr. Leopold Firt, která byla ve Strži nedaleko středočeské Dobříše otevřena na začátku dubna a potrvá do letošního 20. září.

Generál zdravotnictva Leopold Firt byl Čapkovým přítelem, osobním lékařem a v době druhé světové války pak i šéflékařem československých jednotek na Středním východě. „Po postavičce Čapkova robota, kterou jsme rozpohybovali v loňském roce, jsme letos převedli do 3D dosud nikde nevystavované a nepublikované rodinné památky a předměty spojené s Čapkovým přítelem a osobním lékařem MUDr. Leopoldem Firtem. Jde například o model důstojnické čepice ušité během války v Anglii, kterou nosil doktor Firt, nebo model originálního tlakoměru, kterým kontroloval tlak Karlu Čapkovi,“ říká Jiří Kubišta z Oddělení technologie pro síťové aplikace sdružení CESNET.

3D modely rodinných památek, které vytvořil CESNET, jsou návštěvníkům k dispozici prostřednictvím QR kódů na výstavních panelech muzea. Modely jsou dostupné z virtuálního prostředí infrastruktury CESNET. Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Jeho cílem je provoz a rozvoj ICT služeb, které tvoří národní e-infrastrukturu pro výzkum, vývoj a vzdělávání e-INFRA CZ. Nedílnou součástí aktivit je také výzkum a vývoj v oblasti informačních a komunikačních technologií.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články