ÚOHS poprvé snížili pokutu za to, že potrestaná firma měla zavedený compliance program

22. zář 2022 Redakce 1 min

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil firmě Z-Trade pokutu ve výši přes 17 a půl milionu korun za to, že podle ÚOHS narušil hospodářskou soutěž v oblasti dodávek svíček a „aroma sortimentu“ luxusních značek, když stanovoval svým odběratelům pevné minimální maloobchodní ceny pro prodej konečným spotřebitelům.

„Zahájení a trvání obchodní spolupráce s odběrateli podmiňoval dodržováním jím stanovených cen, kontroloval dodržování těchto cen odběrateli a osobně, písemně nebo telefonicky je vyzýval k navýšení cen na jím stanovenou úroveň. Prodejcům, kteří chtěli prodávat za nižší než stanovené ceny, hrozil sankcemi v podobě ukončení dodávek nebo spolupráce, jež v několika případech uplatnil,” uvedl úřad v tiskové zprávě.

Úřad firmě pokutu snížil nejprve o 20 procent v rámci procedury narovnání, kdy se společnost k nezákonnému jednání přiznala. „K dalšímu snížení pokuty došlo v důsledku toho, že Úřad poprvé v historii zohlednil skutečnost, že účastník řízení měl zavedený tzv. compliance program (program slučitelnosti, jehož účelem je předcházet porušování právních předpisů či etických norem ze strany zaměstnanců a podniku jako celku),” informoval ÚOHS.

Podrobnosti o zohledňování compliance programů se dočtete zde.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články