Tým pražské ČVUT bodoval se solární nástavbou pro koleje Větrník v mezinárodní soutěži
Pražská ČVUT si přivezla třetí místo ze soutěže Solar Decathlon Europe 21/22. Foto: ČVUT

Tým pražské ČVUT bodoval se solární nástavbou pro koleje Větrník v mezinárodní soutěži

8. čvc 2022 Ivan Horák 1 min

V závěru června skončila v německém Wuppertalu mezinárodní soutěž Solar Decathlon Europe 21/22. Mezi šestnácti univerzitními týmy z Evropy a Asie byl také FIRSTLIFE pražské ČVUT, který zpracoval projekt a postavil ukázku nástaveb pro studentské koleje Větrník v Praze. Češi si z náročného klání přiváží 3. místo v kategorii Comfort.

Zástupci týmu vedeného Janem Tywoniakem z Fakulty stavební ČVUT předali soutěžní objekt  do právě vznikající laboratoře LivingLab univerzity ve Wuppertalu zastoupené Karstenem Vossem. V rámci ní bude německá univerzita koordinovat po dobu následujících nejméně tří let společné výzkumné aktivity s předpokladem prodloužení o další roky.

Výstavu s prohlídkami soutěžních objektů v Solárním kampusu navštívilo během tří červnových prodloužených víkendů více než sto patnáct tisíc návštěvníků. Velký zájem byl i o prohlídku českého domu. Český tým v něm poskytoval odborný výklad v angličtině a němčině.

V rámci Českého dne měl krátkou přednášku o aktivitách Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT jeho vědecký ředitel Antonín Lupíšek. Právě toto centrum poskytlo studentskému týmu potřebné zázemí a technickou podporu pro realizaci projektu. Tým Tomáše Šenbergera z Fakulty stavební ČVUT, Katedry architektury, s sebou na akci také přivezl výstavu na téma konverzí zanedbaných průmyslových areálů. Její autoři čerpali ze semestrálních a diplomových prací. V doprovodném programu měli návštěvníci a členové dalších týmů možnost seznámit se s českou kulturou.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články