Třetina Čechů používá digitální peněženku, obvykle v ní mají nahráno 1000 korun

1. bře 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Každý třetí Čech používá k placení v internetových i kamenných obchodech digitální peněženku. Nejčastěji v ní disponují částkou do jednoho tisíce korun, vyplývá z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Barion, která se zabývá vývojem platebních bran a systémů online plateb.

Digitální peněženkou disponují zejména mladší uživatelé, s věkem podíl jejích uživatelů klesá, vyplývá z šetření, kterého se v únoru 2022 zúčastnilo 1000 respondentů ve věku 18 až 65 let z celého Česka. Nejvíce na ní oceňují platby zdarma.

I když 85 procent majitelů digitálních peněženek používá k placení chytrý telefon, zvyšuje se podíl uživatelů, kteří platí i prostřednictvím chytrých hodinek (takřka osm procent), zejména pak žen (každá desátá). Téměř osm procent uživatelů ve věku 54 až 65 let využívá k platbám digitální peněženkou také tablety.

Češi podle průzkumu nahrávají na svoji digitální peněženku obvykle nižší částky, které pak využívají ke konkrétním nákupům. Téměř tři čtvrtiny respondentů mají v digitální peněžence částku do 2000 korun, pouze desetina jich touto formou disponuje částkou vyšší než 5000.

Tři z deseti Čechů se domnívají, že placení digitální peněženkou může v dohledné době nahradit platby v hotovosti. U mladších uživatelů od 18 do 26 let je o tom přesvědčeno dokonce 42,6 procent respondentů. Této predikci věří spíš muži než ženy a také obvykleji uživatelé z větších měst.

Barion využívá na 14 tisíc internetových obchodů po celé Evropě. Součástí platebních řešení od Barionu je i digitální peněženka Barion Wallet, která umožňuje platit ve čtyřech měnách: české koruně, maďarském forintu, euru a americkém dolaru.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články