Teplo, energie a úspory. Vědci z ČVUT potvrdili funkčnost svého konceptu skladování elektřiny
Foto: UCEEB

Teplo, energie a úspory. Vědci z ČVUT potvrdili funkčnost svého konceptu skladování elektřiny

22. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Vědci z ČVUT úspěšně dokončili testování konceptu skladování elektrické energie prostřednictvím tepla uloženého do kamenného prachu v Carnotově baterii. Výsledky testování potvrdily funkčnost konceptu v praxi. Před uvedením do komerčního využití badatelé počítají ještě s dalším vývojem.

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT na testování spolupracovalo se společností Tepelná čerpadla Mach. Vědci vyvinuli experimentální systém kombinující tepelné čerpadlo a organický Rankinův cyklus s akumulačním zásobníkem kamenného prachu (Carnotovu baterii). Jde o zařízení, které skladuje přebytečnou elektřinu ve formě tepla v době, kdy je jí v síti nadbytek a její cena je nízká, a naopak vyrábějící z uloženého tepla zpět elektrickou energii, když je jí nedostatek a její cena stoupá.

Cílem testování  bylo ověřit funkčnost konceptu nabíjení úložiště kamenného prachu teplem na úrovni 125 stupňů Celsia vyráběného z levné elektřiny tepelným čerpadlem, které má na vstupu zdroj odpadního tepla z průmyslové výroby o teplotě 60 stupňů, jenž badatelé simulovali otopnou soustavou budovy ČVUT UCEEB. Vybíjení probíhá organickým Rankinovým cyklem, který uložené teplo o 125 stupních Celsia přeměňuje zpět na elektřinu.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články