Téměř sto tisíc podnikatelů ukončilo od začátku roku svoji živnost

8. bře 2023 Anna Jurečková 1 min

Jenom během prvních dvou měsíců letošního roku zrušilo živnost 95 tisíc podnikatelů. Největší vlna proběhla v únoru – minulý měsíc došlo podle dat poradenské společnosti Dun & Bradstreet k ukončení 78 042 živností, což je skoro stejně jako za celý minulý rok.

K rušení živností dochází nejčastěji v oblastech velkoobchod a maloobchod, výstavba budov a stravování. Nejčastějším důvodem je zavedení povinnosti datových schránek. Nových podnikatelů za první dva měsíce letošního roku přibylo 15 137, o 13 procent víc než loni.

„Masivní rušení živností nepolevuje a počty fyzických osob – podnikatelů, kteří se rozhodli skoncovat s podnikáním lámou historické rekordy. Celkový počet registrovaných podnikatelů v Česku se letos snížil o víc než 87 tisíc,“ hodnotí aktuální vývoj analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Dodává nicméně, že živnostenská oprávnění ruší ve větší míře podnikatelé, kteří reálně nepodnikají. Fyzické osoby, které používaly podnikání na živnostenský list jako legální formu přivýdělku, budou podle ní volit jiné možnosti. Například dohody o práci vykonávané mimo pracovní poměr, popřípadě přejdou do šedé zóny.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články