Strávil půl roku ve vězení, teď získal investora. Vznikají nové ukrajinské startupy, inspirace není daleko
Mnoho ukrajinských startupů se kvůli válce odstěhovalo, často do Portugalska. Foto: Pixabay

Strávil půl roku ve vězení, teď získal investora. Vznikají nové ukrajinské startupy, inspirace není daleko

4. srp 2022 Ivan Horák 3 min

Peech přečte nahlas knihu třeba i z PDF. Startup má nyní přes půl milionu dolarů na vlastní rozvoj, ale nemusel vůbec vzniknout, protože zakladatele věznil běloruský režim diktátora Lukašenka. Nelehký osud mají také Ukrajinci: jejich startupy teď působí například i v Lisabonu.

Třicetiletý podnikatel v oblasti technologií Andrej Poznyak byl odsouzen, protože protestoval proti brutálním zásahům diktátora Alexandra Lukašenka v Bělorusku. Lidé vyšli v zemi do ulic v roce 2020 poté, co politik nechal zfalšovat volební výsledky, aby se mohl udržet u moci. Když se Poznyak dostal po půl roce na svobodu, vyrazil na Ukrajinu, kde založil technologický startup Peech. Ten vyvinul aplikaci, která dokáže přečíst nahlas jakýkoli text.

Řešení umožňuje svým uživatelům rychle skenovat nebo nahrávat psaný text, články, PDF, knihu nebo dokonce vlákno Twitteru a přeměnit jej na zvuk v téměř šedesáti různých jazycích. Mezi uživatele aplikace patří specialisté z finanční, lékařské a reklamní oblasti, milovníci fantasy příběhů a studenti.

Peech upoutal pozornost ukrajinského investičního fondu Flyer One Ventures, který má sídlo v Londýně. Investici ve výši 550 tisíc dolarů má Peech využít k expanzi v Evropě a v USA.

Poznyak s dalšími spoluzakladateli Alexem Gorbelem a Bahramem Ismailovem není v lehké situaci. Svět stojí na prahu ekonomické krize a investoři jsou, zejména ve vztahu k začínajícím startupům, extrémně opatrní. A Ukrajinu navíc svírá ruská agrese. Přesto má firma v zemi stále polovinu ze svého desetičlenného týmu. Poznyak ale žije v Polsku, Gorbel v Gruzii a Bahram v Portugalsku.

Grammarly

Více než 30 milionů lidí ve světě používá aplikaci Grammarly ke zlepšení svého psaní, ale většina z nich nemá tušení, že jde o aplikaci založenou Ukrajinci z Kyjeva Alexem Ševčenkem, Maxem Lytvynem a Dmytro Liderem. Bezplatná verze začala fungovat v roce 2015. Na rozdíl od konkurenčních projektů, které se zaměřovaly na pravopis a gramatiku, Grammarly provádí také stylistické analýzy a pomáhá při výběru slov. Firma zaměstnává 240 lidí a prošla financováním skupiny B, ve kterém získala 400 milionů dolarů.

Epom Ad Server

Sedmimilionovou hodnotou v amerických dolarech má startup Epom Ad Server. Platforma pro správu reklam pomáhá přizpůsobení a pochopení způsobů propagace během několika minut. Software se mimo jiné také zaměřuje na sledování výkonu reklamních kampaní.

Looksery

Některé projekty z Ukrajiny se už také integrovaly do jiných firem. Například Looksery už v roce 2015 kvůli možnosti nabízet animovaná selfie pohltil Snapchat.

Pomoc startupům

Země zmítaná válkou je také silná ve inovacích důležitých při využívání obnovitelných zdrojů, elektromobilů. Na Ukrajině je také zastoupen výzkum v oblasti využívání vodíku. Odvětví IT outsourcing bylo před válkou dokonce třetím největším exportním segmentem ukrajinské ekonomiky.

Ukrajinských startupů si všímá prestižní The Wall Street Journal. Podle něj se po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu stal jejich oblíbenou destinací portugalský Lisabon. Ukrajinka Anna Petrova, která už v roce 2011 založila organizaci Startup Ukraine, pomáhající podnikatelům, skončila po začátku války v Dánsku. A také odtud se podle amerického časopisu snaží zlepšit situaci začínajících startupů. Ve svém novém působišti pořádá kurzy pro uprchlíky. První absolventi vyšli již na začátku července letošního roku a chtějí působit v oblasti technologií, módy, potravinářství, vzdělávání i v dalších odvětvích.

Ukrajinské startupy se také dočkaly podpory od Evropské unie (European Innovation Council) ve výši dvaceti milionů eur. Ustavený fond podpoří kromě startupů i centra na podporu podnikání, inkubátory či různé akcelerátory.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články