Stát poskytne 1,3 miliardy korun na rozjezdy technologických startupů

10. bře 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Ministerstvo průmyslu a obchodu zprostředkuje Evropskému investičnímu fondu (EIF) zhruba 1,3 miliardy korun z Národního plánu obnovy na podporu digitálních technologií. Smlouvu o financování českých startupů a spin-offů v rané fázi vývoje podepsal ve čtvrtek ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a výkonná ředitelka EIF Marjut Falkstedtová.

Cílem je podpořit vybrané oblasti s velkým potenciálem, například v transferu technologií ze špičkového výzkumu do praxe. Do budoucna se je také v plánu zaměřit na strategické technologie pro celou Evropskou unii, jako jsou obnovitelné zdroje energií, biotechnologie nebo mikroelektronika.

„Pro konkurenceschopnost Česka je klíčové, abychom podpořili nové projekty s vysokou přidanou hodnotou a udrželi krok s ostatními zeměmi. Proto společně s Evropským investičním fondem spustíme tři pilotní fondy, které pomohou start-upům s financováním v jejich začátcích,“ říká Jozef Síkela.

Všechny fondy budou spravovány nezávislými soukromými investičními týmy, které EIF vybere pomocí standardního investičního procesu, jehož prostřednictvím dosud vyčlenil téměř 300 milionů eur pro 15 českých akciových fondů. První a připravený je koinvestiční fond pro firmy v rané fázi vývoje. Výzva by měla být vyhlášena v řadu týdnů a následovat bude technologický transfer v AI z univerzit a podpora firem v oblasti finančních technologiích. Plánované fondy jsou pilotními projekty, na které může v budoucnu navázat další financování.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články