EU nařizuje přimíchávat hmyzí protein do potravin, šíří dezinformátoři. Startup Sens kvůli tomu ztratil obchodního partnera
Startup Sens nabízí mouku s cvrččím proteinem od roku 2018. Foto: Sens

EU nařizuje přimíchávat hmyzí protein do potravin, šíří dezinformátoři. Startup Sens kvůli tomu ztratil obchodního partnera

17. dub 2023 Anna Jurečková 1 min

Evropská unie letos přidala na seznam schválených potravin další dva druhy hmyzu. Mezi nimi i cvrčka domácího. Tato dobrá zpráva však přinesla i nové problémy, jak upozorňuje Startup Sens, který se specializuje na výrobu potravin z cvrččího proteinu.

V návaznosti na evropskou legislativu se na internetu šíří lživé informace týkající se přidávání hmyzu do potravin, konkrétní praktiky popisuje například report platformy Čeští elfové. Jedná se například o tvrzení, že Evropská unie přidávání hmyzího proteinu do potravin nařizuje. Skupiny zaměřující se na boj s dezinformacemi – zmínění Čeští elfové a Manipulátoři – zaznamenaly desítky tisíc řetězových e-mailů s nepravdivými informacemi o jedlém hmyzu.

„Na konci ledna 2023 povolila Evropská unie použití surovin hmyzího původu v potravinách. Tuto informaci však řada dezinformačních zdrojů překroutila a začala ji podávat tak, že je to snad povinnost. Jde ale pouze o možnost, a pokud se hmyz v potravinách použije, musí to být řádně označeno, stejně jako u každé jiné suroviny, která je v produktu obsažena,“ popisuje Radek Hušek, spoluzakladatel českého startupu Sens.

Podle Hušky mají tyto dezinformace negativní vliv na podnikání firem, které hmyzí protein do svých potravin přidávají. Přímo se startupem Sens nedávno ukončil spolupráci jeden z důležitých distributorů. „Na sociálních sítích našeho partnera se strhly komentáře o bojkotu i ostatních produktů. Tento důležitý obchodní partner se s námi rozhodl přestat spolupracovat minimálně do doby, než tyto dezinformace ustanou,“ dodává.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články