Vyvíjí a vyrábí technologie pro novou generaci zemědělství. Future Farming získal Cenu primátorky Brna
Manželé Fojtíkovi přebírají ocenění. Foto: Future Farming

Vyvíjí a vyrábí technologie pro novou generaci zemědělství. Future Farming získal Cenu primátorky Brna

6. bře 2023 Anna Jurečková 1 min

Startup Future Farming vyvíjí, vyrábí a dodává technologie pro novou generaci zemědělství. Mimo jiné pro obnovený Mendelův skleník na zahradě augustiniánského opatství v Brně. V druhém největším českém městě zároveň společnost, kterou založili Michal Fojtík a brněnská investiční skupina GFF, provozuje velkou aquaponickou farmu. Za pomoc v boji s klimatickými změnami v kategorii malý a střední podnik teď obdržela Cenu primátorky Brna.

„Naše technologie už umožňují produkovat čerstvé lokální potraviny přímo uprostřed města a nezatěžují životní prostředí nadbytečnými emisemi z dálkové přepravy. Navíc všechny technologie fungují na principu cirkulární ekonomiky, tzn. že neprodukujeme žádný odpad,“ vysvětluje Michal Fojtík přínosy tzv. vertikálního farmaření, tedy pěstování plodin ve svisle naskládaných vrstvách mimo klasickou půdu a zcela nezávislé na počasí a klimatu.  Pojem aquaponie potom označuje technologický systém, který spojuje chov ryb s pěstováním zeleniny.

Zakladatel dodává, že právě Brno patří v rámci České republiky k „nejzelenějším“ městům. Upozorňuje, že už v roce 2017 se dobrovolně zavázalo snížit emise oxidu uhličitého na svém území nejméně o 40 procent do roku 2030. V rámci projektu Připrav Brno pak město vyzvalo lokální firmy, aby mu svými kroky pomohly závazek splnit.

Společnost Future Farming vznikla v roce 2018 a patří mezi průkopníky moderního zemědělství, které klade důraz na bezuhlíkovou výrobu potravin, snadnější pěstování a minimální dopad na životní prostředí. Kromě dodávání technologických celků v oborech aquaponie, hydroponie a recirkulačního chovu ryb, staví také udržitelné zemědělské farmy na klíč.

PŘEČTĚTE SI: Zemědělci ukládají CO2 do půdy. Za uhlíkové „odpustky“, které si u startupu kupují velké firmy

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články