Startup eVlastníci upozorňuje, že vedení společenství vlastníků jednotek může odpovídat za případné škody, pokud se alespoň jednou do roka neuskuteční setkání vlastníků.
Ilustrační foto Zdroj: eVlastníci

Startup eVlastníci upozorňuje, že vedení společenství vlastníků jednotek může odpovídat za případné škody, pokud se alespoň jednou do roka neuskuteční setkání vlastníků.

23. čvn 2022 Petr Blažek 1 min

Podle průzkumu startupu eVlastníci, který se zaměřuje na online hlasování společenství vlastníků jednotek (SVJ), se pětina z nich na schůzi za uplynulé tři roky ani jednou nesešla v potřebném počtu vlastníků a nemohla proto rozhodovat. Ve 45 % SVJ dokonce během celé pandemie žádné fyzické setkání vlastníků neproběhlo.

Statutární orgán SVJ v takovém případě zcela jednoznačně jedná v rozporu s péčí řádného hospodáře a pokud v této souvislosti vznikne SVJ škoda, budou za ni členové vedení odpovědni. Tvrdí to advokát Ondřej Brostík, který se startupem eVlastníci spolupracuje.

Alternativou k fyzické přítomnosti vlastníků je „vzdálené“ nebo online hlasování (per rollam). Takové pokusy podle průzkumu startupu eVlastníci zatím podnikla zhruba třetina SVJ. „Náš průzkum však ukázal, že u 87 % těchto hlasování neproběhlo vůbec žádné ověření identity členů SVJ, což může být obrovský problém, pokud by někdo z SVJ platnost takového hlasování napadl,“ vysvětluje Ondřej Bělecký, spoluzakladatel startupu eVlastníci. Aplikace eVlastníci právě na toto reaguje a poskytuje dvoufaktorové ověření identity vlastníka. Veškerou komunikaci v aplikaci navíc šifruje a chrání proti zneužití.

eVlastníci jsou první českou specializovanou webovou a mobilní aplikací zaměřenou primárně na online hlasování SVJ. Nabízí pohodlné, a přitom právně závazné hlasování s vysokou účastí a úsporu času, peněz a nervů výboru i vlastníků. Za vývojem aplikace eVlastníci stojí česká softwarová společnost Externity, která se zabývá vývojem webových a mobilních aplikací, informačních systémů a UX/UI designem. Jejím strategickým investorem se v roce 2020 stala investiční skupina RP INVEST.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články