Brněnské Buildiro si jde pro peníze od investorů. Digitální tržiště pro stavebníky zafinancuje Michal Dědek či Jiří Hlavenka

Brněnské Buildiro si jde pro peníze od investorů. Digitální tržiště pro stavebníky zafinancuje Michal Dědek či Jiří Hlavenka

31. bře 2022 Šárka Mrázová 5 min

Sázka na digitalizaci stavebnictví se Lukáši Polachovi vyplatila. Jeho digitálnímu tržišti stavebního materiálu a nářadí Buildiro, s nímž působí od roku 2019 na britském trhu, se podle všeho daří. Důvěru (a peníze) v něj nyní vkládají věhlasní investoři, jako je například Michal Dědek a jeho skupina SFG holding nebo Jiří Hlavenka. Zároveň také v současnosti finišuje crowdfundingovou kampaň na britské platformě Seedrs, kde si vytyčil cílovou částku 300 tisíc liber (zhruba devět milionů korun).  

Brněnský investor Hlavenka zakladateli Buildira Lukáši Polachovi (na úvodní fotografii) věří. „Buildiro má hlavu a patu a je to určitá přidaná hodnota pro trh. V oblasti stavebnictví je obrovská roztříštěnost a dělá se to postaru. Myslím si také, že je to dobrá příležitost. A Lukáš je kluk, který na tom vyšívá řadu let, je extrémně vytrvalý a dělá to s obrovskou vůlí. Věřím, že to prostě dá,” odpověděl na dotaz StartupJobs Newsroom investor, který si podporované projekty velmi pečlivě vybírá. Velkou přidanou hodnotou podle Hlavenky je i Polachova výborná znalost britského trhu. Hlavenka už částku do sbírky přislíbil, její výši ale ani jedna strana zatím nezveřejňuje.

A podobně argumentuje také výkonný ředitel SFG holdingu Michal Dědek. „Týmu Buildira kolem Lukáše Polacha věřím, protože má zkušenosti ze zahraničí a firma je zvyklá fungovat globálně. Do Buildira jsem investoval, protože spojení e-commerce a stavebnictví je trendy. Sektor stavebnictví je mi navíc blízký,” řekl redakci Dědek. V agregátoru vidí podle svých slov obrovský potenciál s rychlou expanzí na světový trh. SFG Holding přispěl k dosažení cílové částky 175 tisíci liber. 

PŘEČTĚTE SI: Pane Hlavenko, já mám takový nápad… Známý brněnský investor o tom, jaké startupy u něj mají šanci, i o aktuální situaci na trhu



Výkonný ředitel SFG holdingu Michal Dědek.


Na dálku řídit online britské stavebnictví

Digitální tržiště Buildiro funguje jednoduše. Stavební firma si vybere, jaký materiál a nářadí potřebuje, a ihned zjistí, ve kterých obchodech je k dispozici. 

Lukáš Polach začal o on-line platformě přemýšlet, když si před lety s kolegou založil ve Velké Británii stavební firmu. Chtěl celý postup online i offline nakupování materiálu pro profesionální zákazníky zefektivnit i zlevnit, nehledě na značku a dodavatele, a především jim ušetřit čas. Sám věděl, jak náročné je shánět stavební materiál po rozlehlém Londýně. Zároveň zjistil, že stavebnictví je v oblasti digitalizace velmi pozadu, a ucítil příležitost, kterou posléze utvrdila koronavirová pandemie. Právě díky ní Polachův byznys enormně vzrostl. 

Polach sice s platformou působí na britském trhu, rozjel ji a řídí ale z Brna. Buildiro mimo jiné vybere stavební firmě nebo řemeslníkovi materiál z několika obchodů, ideálně v dostupné vzdálenosti. Podle Polacha jde o to nabídnout co nejdostupnější seznam materiálu, aby nemusel shánět a zdlouhavě dostupnost zboží zjišťovat. 

Součástí partnerského programu Buildiro je v Británii už více než padesítka předních britských dodavatelů, jako například B&Q, Wickes, Mano Mano UK, Robert Dyas či Travis Perkins.

Peníze na reklamu i hodnocení uhlíkové stopy

„Věříme, že kampaň úspěšně dotáhneme do konce, zbývá už jen pár dní. A jsme samozřejmě velmi rádi, že jsme jako angel investora získali právě Jiřího Hlavenku. Pocházíme ze stejného regionu a jeho důvěry si moc vážíme. Také s ostatními investory jsme v kontaktu," reagoval Polach na otázku, jak ho těší zájem konkrétně od Hlavenky. V současnosti má Buildiro na Seedrs vybráno už 93 procent z cílové částky.

Získanou částku chce Polach podle svých slov využít ze 60 až 70 procent na marketing. Pro vyšší efektivitu a škálu chce vybudovat vlastní PPC systém, tedy model internetové reklamy, kde inzerent platí za kliknutí na reklamní inzerát, podobný například systémům tuzemských webů Biano.cz či Heureka. Posílit chce i komunikaci s obchodníky nebo algoritmy vyhledávání, které webu pomohou zvýšit objem vracejících se zákazníků. Plánuje investovat ale i do takzvaného Eco-Indexu, který nabízené materiály hodnotí z hlediska uhlíkové stopy. 

Už v předchozích letech zaujal startup Buildiro několik investorů. Na konci roku 2019 ho podpořil český venture kapitálový fond Nation 1 částkou dvou milionů korun. Dalších pět milionů korun získal na začátku roku následujícího. Miliony korun dostal už loni i od skupiny SFG

PŘEČTĚTE SI: Válka andělské investory nezlomí, krize je potřeba vnímat jako příležitost, shodují se Šíma i Hlavenka. Očekávají růst obranného průmyslu

Foto: SFG

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články