Startup Accexible umí s 93procentní přesností z analýzy řeči odhalit rané příznaky Alzeimerovy choroby
Foto: Accexible

Startup Accexible umí s 93procentní přesností z analýzy řeči odhalit rané příznaky Alzeimerovy choroby

29. bře 2023 Ondřej Černý 1 min

Včasná diagnóza může často zachránit život. Nebo ho alespoň zlepšit. A právě na to se u mírných kognitivních poruch (MCI) a demence zaměřuje španělský startup Accexible. Identifikuje hlasové biomarkery pro detekci a sledování nemocí. Výstražný systém Accexible díky tomu umožňuje včasnou diagnózu.

Accexible funguje na pomezí neurověd, lingvistiky a matematiky. Jak na nedávné akci WIRED Health uvedla generální ředitelka společnosti Carla Zaldua Aguirre, existuje předklinické stadium Alzheimerovy choroby, kde nejsou viditelné příznaky, ale existují biologické biomarkery. Prvotní známky určitých stavů mohou být rozpoznatelné z hlasu člověka. Accexible zkoumá možnost předpovědět hladinu beta amyloidu, proteinu, který se hromadí v mozku u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Díky tomu by bylo možné už v raném stádiu odhalit řadu zdravotních problémů a ​​urychlit přístup k léčbě.

Produkt společnosti Accexible, který je dostupný na počítači, v aplikaci nebo prostřednictvím telefonního hovoru, posuzuje jazykový obsah řeči a také to, jak člověk mluví, a identifikuje změny, které mohou naznačovat základní problém. Výsledek je znám do několika minut s přesností dosahující 93 procent. Accexible počítá s tím, že její řešení mohou praktičtí lékaři používat jako screeningový test a neurologové ke sledování toho, jak se stav jejich pacientů vyvíjí.

V současné době Accexible pracuje na modelech umělé inteligence pro duševní zdraví (deprese a úzkost) a zdravotní stavy související s mírnou kognitivní poruchou (Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, mozková mrtvice a dlouhý Covid19).

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články