Správný čas získat nejlepší kandidáty. Práci hledá o 70 procent vývojářů víc než loni
Foto: StartupJobs

Správný čas získat nejlepší kandidáty. Práci hledá o 70 procent vývojářů víc než loni

23. úno 2023 Ondřej Černý 2 min

Firmy hledající technicky zaměřené lidi mají žně. Počet zájemců o práci na vývojářských pozicích ve startupech se meziročně zvýšil téměř o 70 procent. Kandidáti usilují hlavně o práci na pozicích backendu, frontendu, designu nebo projektového managementu. Vyplývá to z dat kariérního portálu StartupJobs.cz.

V oblasti vývoje jsou ze strany uživatelů nejvíce vyhledávány pozice ve frontendu, o které je letos čtyřikrát vyšší zájem než na začátku loňského roku. Dvojnásobný zájem je také o uplatnění ve vývoji backendu, v testování či ve správě databází. Stejné pozice dominují v nabídce firem. Jak ze strany uchazečů, tak startupů jsou nejvíce vyhledáváni pracovníci, kteří ovládají JavaScript.

Vývoj pracovního trhu v oblasti startupů zažívá začátkem letošního roku výrazné změny. StartupJobs.cz v prvních týdnech roku 2023 dodává na jednu vývojářskou pozici více než osm kandidátů, meziročně 2,5krát více.

Ukazuje se, že technicky zaměřených pracovníků rapidně přibývá a české startupy by této příležitosti měly využít. Naše data ukazují, že jsme se ocitli v úplně jiné situaci, než jsme byli před rokem,“ konstatoval Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek

Aktuálně prostřednictvím StartupJobs.cz poptává práci ve vývoji téměř šest tisíc kandidátů. Stejný zájem je i o práci v marketingu a obchodu, za kterým s více než 3 500 uchazeči následuje management. Opačný vývoj lze zaznamenat na straně startupů. Ve srovnání se začátkem předchozího roku nabízejí téměř o třetinu méně vývojářských pozic. V lednu jich prostřednictvím StartupJobs startupy hledaly necelých 750.

Nejvíce kandidátů usilujících o pracovní pozici v současnosti soupeří v oboru grafiky, kde se o jedno nabízené místo uchází průměrně 35 zájemců. Podobná situace panuje i v dalších grafických odvětvích. V animaci jde o o 33 kandidátů na jedno místo, v 3D grafice 17 kandidátů. Nejméně kandidátů na jednu nabídku je v oboru softwarové architektury a mobilního vývoje. O práci na těchto pozicích neusilují v průměru více než čtyři zájemci.

Všechny průzkumy StartupJobs najdete ZDE

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články