„Jak často se ráno těším do práce?” Splendid JOB zkoumá (ne)spokojenost zaměstnanců

„Jak často se ráno těším do práce?” Splendid JOB zkoumá (ne)spokojenost zaměstnanců

27. kvě 2019 Petr Woff 4 min

K pozitivním obchodním výsledkům potřebujete kolegy, kteří považují svoji práci za smysluplnou, přitom rostou, cítí sounáležitost a zároveň mají dostatek autonomie. S tímto tvrzením souhlasí řada zaměstnavatelů. A někteří mají dostatek odvahy, aby porovnali svoje teoretické ideály s praxí. V České republice totiž probíhají unikátní průzkumy, díky kterým má být stále rozšířenější „Splendid JOB, čili báječná práce.
 

„Pomáháme firmám stát se těmi nejlepšími zaměstnavateli. Na budování značky se podílejí přímo vaši lidé,” hlásá mladá česká společnost Splendid JOB s.r.o., která vznikla v polovině roku 2017 a sídlí v Olomouci. Jací experti za tímto projektem stojí?

„Máme v týmu kolegu s psychologickým backgroundem i datovou analýzou. Já jsem měla vedlejší specializaci na VšE - Psychologie a sociologie řízení firmy. Nejvíce ale vycházíme z vlastní praxe v oblasti HR,” řekla pro Newsroom spoluzakladatelka společnosti, Veronika Paráková. Dříve působila například v mezinárodní personálně-poradenské skupině Synergie, což platí také o druhém jednateli Splendid JOB, Jaroslavu Stullerovi. Dalšími spoluzakladateli projektu jsou Matěj šimek a David Superata.

„Angažovanost vychází z vlastní potřeby vykonávat práci, která přináší pocit štěstí,” věří kvarteto zakladatelů. Přitom prý záleží na čtyřech proměnných: na sounáležitosti, autonomii, smyslu dané činnosti a osobním růstu. Pod hlavičkou Splendid JOB tedy vznikl speciální dotazník, pomocí kterého nyní zaměstnavatelé zjišťují současný stav, tedy nakolik (ne)spokojené mají zaměstnance, aby následně mohli pracovat na zlepšení.

 


K pravdě vede jeden unikátní link

Zaměstnanci mají garantovanou anonymitu, na zaměstnavateli zase záleží, jak přesně bude celá akce probíhat - zda nejdříve autoři dotazníku osobně celé firmě odprezentují, oč půjde, nebo bude postup jiný. „Nicméně se jedná o online průzkum. Firma získá jedinečný link, který zaměstnancům rozešle CEO, nebo HR. Data jdou pak přímo nám,” vysvětluje Veronika Paráková.

Dotazník obsahuje uzavřené i otevřené otázky, vyplněný bývá průměrně za 16 minut. Záleží však na konkrétním respondentovi, který si může kdykoli udělat pauzu, uložit link a potom pokračovat, kde naposledy skončil. Pro všechny případy, třeba kdyby něčemu nerozuměl, má kontakt na autory dotazníku. O průzkum bývá mezi zaměstnanci zájem, účast zatím vždycky dosáhla minimálně 70 %. Jakmile jsou data shromážděna, následuje několik kroků:

  1. Krátká schůzka zaměstnavatele s výzkumníky, kteří si ověří, zda všemu správně rozumějí a odevzdají předběžné výsledky. 
  2. Komplexní report přijde firmě 2 až 3 týdny po realizaci průzkumu.
  3. Zaměstnavatel jako jediný dostane rovněž shrnující firemní vysvědčení, které podle svého uvážení libovolně zveřejní, nebo nikomu jinému neukáže.
  4. Výzkumníci mohou potom pomoci - s prezentací výsledků, či se zlepšením vnitrofiremní atmosféry.

Ukázkovou dotazníkovou otázku (vlevo) a vyhodnocený výsledek (vpravo) vidíme níže. Na dotaz „Jak často se mi stává, že se ráno těším do práce?” respondent odpovídá formou maximálně sedmi hvězdiček, od „vůbec” po „velmi často”. Zaměstnavatel potom dostane souhrnný výsledek prostřednictvím sedmistupňové škály, kde vidí rozložení různých postojů v celém firemním kolektivu.
 


Ve shrnujícím vysvědčení lze porovnávat především dvě procentuální hodnoty: Splendid Score (SS: „Naše multifaktorové hodnocení firmy z pohledu celkové spokojenosti zaměstnanců.”) a Brand Promotion Score (BPS: „Jak je pravděpodobné, že by zaměstnanci doporučili společnost svému známému jako dobrého zaměstnavatele?”). Výsledky mohou firmy použít pro svůj Employer Branding.

A takto vypadá výsledné vysvědčení:
 


UlovDomov.cz věří v lidský přístup

„Musím říct, že jsem byl mile překvapen celkovým přístupem. Průzkum nám dával smysl - zjistili jsme zpětnou vazbu od našich lidí, jak naši parťáci vlastně naši společnost vidí,” řekl pro Newsroom Tomáš Brychta, spolumajitel a jednatel společnosti UlovDomov.cz s.r.o., která zprostředkovává pronájmy bytů a své „vysvědčení" s výsledkem SS 72 %, BPS 63 % zveřejnila.

„Primárně jsme zjistili, jak si stojíme a jestli to odpovídá tomu, co jsme si mysleli. Na základě reportu a vysvědčení od Splendid JOB jsme si uvědomili slabá místa a zapracovali na nich,” pokračuje ředitel brněnského startupu. Věří, že jeho firma vyrostla na lidském přístupu a jako zaměstnavatel musí sledovat víc než jenom tržbu a zisk. „Bez dobrých lidí, kteří jsou správně nastavení, čísla dělat nejdou,” shrnuje Tomáš Brychta.
 

Podle SII jsou zaměstnanci upřímnější

„Celková příprava s Veronikou a Jarem byla vynikající. Nejdříve jsme se setkali, aby pochopili, jaký typ firmy jsme, co děláme a jaká témata chceme se zaměstnanci otevřít. Následně nám navrhli dotazník, který s námi celý prošli a vysvětlili logiku otázek,” prozradila Newsroomu Simona Koszty, pražská HR manažerka globální skupiny SII. Zaměstnavatel v tomto případě ještě dotazník upravil, a následně rozeslal.

„Odpovědělo nám asi 75 % zaměstnanců a myslím, že byli otevřenější než během našich interních průzkumů. Poté jsme dostali výborně zpracovaný report - nejenom souhrn odpovědí, ale i porovnání v rámci našeho oboru a určitá doporučení,” uvádí Simona. Firma nyní zlepšuje svá slabá místa.
 

Autor: Petr Woff
Fotografie: Splendid JOB

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články