Spotřeba pesticidů díky dronům klesá až o 70 procent. Brněnští SkyMaps ukazují agrochemickým obrům, jak šetřit přírodu

Spotřeba pesticidů díky dronům klesá až o 70 procent. Brněnští SkyMaps ukazují agrochemickým obrům, jak šetřit přírodu

27. srp 2019 Petr Woff 5 min

Zemědělské korporace vyrábějí spoustu potravin, jenomže přitom používají herbicidy a další pesticidy, čímž zamořují životní prostředí. Přitom mohou dosahovat ještě lepších ekonomických výsledků než doposud, a navíc šetřit naši planetu. Musejí však přejít na takzvané precizní zemědělství, aby svoji chemii používaly opravdu jenom tam, kde nelze jinak. Potřebné bezpilotní letouny (drony) a další technologie vyvíjí například brněnský startup Skymaps s.r.o., jehož spoluzakladatel Kornél Czíria odpovídá v následujícím rozhovoru.

Řekněme, že jsem šéfem zemědělského koncernu, který obdělává půdu o velikosti 1 000 hektarů (10 čtverečních kilometrů, což odpovídá rozloze některých menších měst, například Řevnic nebo Modřic). Jak rychle a přesně mi dokážete říct, v jakém stavu jsou moje plodiny?

Tuto plochu dokážeme nalétat za jeden den a do 24 hodin připravíme analýzu. Takto získáme celoplošné informace o stavu na poli – o případném zaplevelení, suchu, hustotě porostu nebo variabilitě rostlin.

A můžete mi zároveň poradit, na kterých konkrétních místech a jakým hnojivem mám pole ošetřit?

Na základě informací, které jsem jmenoval, vytvoříme předpisové mapy pro postřikovač nebo rozmetadlo. Tento zemědělský stroj následně podle přesné navigace dokáže aplikovat přípravek v různých zónách, se zohledněním dávky podle skutečné potřeby.

Kolik musíte investovat do takové operace – myslím cenu dostatečně kvalitních dronů, kamer, eventuálně vašeho interního softwaru nebo senzorů?

Cena našich prostředků včetně senzoriky se pohybuje řádově ve statisících až milionech korun českých.

Momentálně vyvíjíme online softwarové řešení, kde si farmář může automatizovaně a velmi jednoduše zpracovat data ze svého dronu, a následně prohlížet a vytvářet předpisové mapy, analyzovat škody nebo vytvářet reporty. K tomu stačí jednoduchý bezpilotní letoun v cenové relaci pár desítek tisíc Kč. Tuto možnost vidíme jako velmi zásadní do budoucna – větší agro společnosti budou mít vlastní drony, a tak budou schopné analyzovat svoje pozemky a následně vytvářet mapy pro variabilní dávkování přípravků na ochranu rostlin pomocí našeho softwaru. Přitom si však stále budou moci objednat i naše letecké služby.

Kolik by mě vaše služby stály – závisí cena třeba na zkoumaných plodinách, ročním období nebo stavu polnosti? Napadá mě, zda třeba nedáváte slevu zákazníkovi, který má svoje hospodářství v perfektním stavu, takže ani není potřeba doporučovat žádné změny.

Cena závisí na velikosti plochy. Snímkování jednoho hektaru v rámci většího celku stojí výrazně méně, než kdyby byl analyzovaný samostatně. Také záleží na typu a rozsahu výstupů – na analýze škod, předpisové mapě…

Spoluzakladatelé společnosti Skymaps, Viktor Setnický (vlevo) a Kornél Czíria (vpravo) představili svůj projekt v coworkingovém centru Impact Hub Brno. Za společníka mají ještě Miroslava Sládka, přičemž všichni se narodili v devadesátých letech. Zdroj fotografie: Impact Hub a SlidesLive

Efektivní, ale ohleduplné zemědělství

K jakým závěrům obvykle dojdete, poté co zanalyzujete zemědělskou půdu, a co zemědělcům nejčastěji doporučujete?

Nejčastěji řešíme detekci vytrvalých plevelů a následnou lokální cílenou aplikaci herbicidů. V tomto případě jsou úspory okamžitě viditelné, v některých případech jsme ušetřili až 70 procent herbicidů. Často také analyzujeme a dokumentujeme škody na poli, dále jde o desikaci (stavy extrémního sucha, pozn. red.), nebo o variabilní dávkování pevných a kapalných hnojiv.

Všiml jsem si, že vaše služby jsou inzerovány mezi vinařskými potřebami. Existují nějaké zemědělské obory, třeba právě vinařství, kde jsou vaše analýzy poptávanější než jinde, například na bramborových polích, které možná nejsou tak lukrativní jako víno?

Ve vinařství se nejvíce využívají naše IoT meteostanice (prvky internetu věcí – Internet of Things, pozn. red.). Na základě bezdrátově přenášených meteorologických údajů počítáme infekční tlaky vybraných patogenů. Tyto informace najde zákazník online, na našem webovém portále. Ve vinici můžeme také analyzovat zdraví porostu, k čemuž používáme speciální kamery. Především jde o problémy způsobené suchem, výpadkem živin, respektive infekčními a patogenními tlaky.

Dále vyhodnocujeme polní pokusy. Testujeme, jak v terénu účinkují přípravky, které vznikají při vývoji pesticidů. Tuto službu dnes nabízíme po celé Evropě největším agrochemickým společnostem jako Bayer, Monsanto, BASF.

Podle řady odborníků zažíváme klimatické změny – sucha nebo teplotní anomálie, které mnohdy způsobují zemědělcům problémy. Lidé zároveň chtějí jíst kvalitní potraviny, nejlépe od místních pěstitelů. V tomto kontextu předpokládám, že vaše technologie a analýzy jsou velmi žádané. Mýlím se?

Kvůli klimatickým změnám a snahám, aby byly omezovány pesticidy, jsou dnes naše řešení velmi atraktivní. Dokážeme ušetřit peníze farmářům a zároveň snížit vliv na životní prostředí.

Máte představu, jak chcete precizní zemědělství dále inovovat?

Máme v plánu, že v blízké budoucnosti vyzkoušíme distribuci zemědělských přípravků pomocí dronů.

Společnost Skymaps je podepsaná například pod tímto videem, které zachycuje jihomoravskou vinařskou obec Velké Bílovice. Následuje ukázka takzvané sférické prohlídky".

Investoři zřejmě dostanou příležitost

Jak zajímavým a výnosným byznysem jsou další oblasti, kterým se věnujete – geodézie, 3D modely nebo letecké záběry? Hádám, že oproti preciznímu zemědělství jsou tyto služby méně žádané.

Drony jsou velmi žádané také pro geodetické a industriální účely. Máme však pocit, že v těchto oborech se moderní technologie šíří rychleji než v zemědělství. Z toho důvodu jsme začátkem roku svoji firmu rozdělili na dvě divize: na Skymaps AGRIMATICS a na Skymaps GEOMATICS. Geodetické zaměřování rozsáhlých území, výpočet kubatur (objemů, pozn. red.), tvorba fotorealistických 3D modelů a geoinformační systémy tvoří každodenní práci naší divize GEOMATICS.

Jak vaše podnikání vychází ekonomicky?

Zatím jsme každý rok minimálně zdvojnásobili svůj obrat. (Společnost Skymaps s.r.o. podle obchodního rejstříku vznikla v listopadu 2016, pozn. red.)

Přemýšlím, proč svoje služby nabízíte rovněž na akademické půdě – jestli máte prostě rádi vědu, nebo zároveň vítáte grantovou podporu…

S akademickou sférou spolupracujeme, abychom neustále posouvali dále naše řešení. Zároveň vítáme i grantovou podporu. Nedávno jsme získali grant od Evropské kosmické agentury a byli jsme přijati do inkubačního programu ESA BIC (European Space Agency Business Incubation Centre – podnikatelský inkubátor Evropské kosmické agentury, pozn. red.).

Co byste aktuálně nejvíce potřebovali – investora, IT specialisty, obchodníky, nebo něco jiného?

Potřebujeme co nejlépe využít možnosti, které nám vznikají díky zmíněnému grantu a inkubaci v rámci ESA BIC. Zároveň zvažujeme investiční možnosti, které nám byly doposud nabídnuté. Právě investicím jsme se zpočátku bránili, dnes však chápeme, že právě díky nim dokážeme zrealizovat svoje nápady v daleko větších a zajímavějších rozměrech.

Pokud jde o pracovní sílu, hledáme šikovné lidi na zpracování a analýzu dat z dronů, respektive programátory na vývoj našich řešení.

Autor: Petr Woff
Zdroj úvodní fotografie: Skymaps s.r.o.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články