S uchazečem o nového CEO na skleničku? Až v posledním kole, říká odcházející šéf Vinařského ráje
Jan Žďárský by po 13 letech rád předal pozici šéfa vinařské divize &CORK. (Foto: &CORK)

S uchazečem o nového CEO na skleničku? Až v posledním kole, říká odcházející šéf Vinařského ráje

26. čvn 2023 PRemium 9 min

Jak se vybírá nový šéf vinařského impéria? Je to velmi neformální záležitost, přiznává zakladatel Jan Žďárský, který se rozhodl po třinácti letech předat řízení vinařské divize holdingu &CORK a rozvíjet byznys ze strategičtějších pozic. Prý se už těší, až si při závěrečném kole náboru dá s úspěšným uchazečem skleničku vína. V rozhovoru pro SJ.News ale prozradil i to, jak se daří lídrovi mezi tuzemskými dodavateli vinařských technologií a vybavení pronikat na sousední trhy a jak si stojí naši vinaři v porovnání se světem.

Jan Žďárský se na profesionální úrovni věnuje vínu od roku 2009, kdy založil společnost Vinařský ráj, dodavatele vinařských technologií a vybavení pro výrobu vína. Společnost provozuje velkoobchod a maloprodej se vším, co vinaři potřebují pro výrobu vína od A do Z. Po zhruba třinácti letech je lídrem na trhu a loni dosáhli obratu přes dvě stě milionů korun. Jak Žďárský uvedl v rozhovoru pro SJ.News, každoročně rostou o deset procent.

Zároveň provozuje se svým kamarádem Robinem Juřeníkem vinařství Juřeník & Žďárský s celkovou roční produkcí 20 tisíc lahví. Zkraje loňského roku pak přikoupil výrobce nerezových nádrží Kovo Prudík a Areál mezi vinicemi, brownfield o 11 tisících metrů čtverečních, který má posloužit jako moderní zázemí pro jeho firmy. Ty nedávno zaštítil holdingem &CORK.

S ním má smělé plány a chystá se i na další akvizice, přičemž se ohlíží i mimo vinařství. Ze všeho nejdřív chce však za sebe najít náhradu do funkce CEO vinařské divize holdingu WINE&CORK, kam spadají všechny jejich vinařské firmy. „Celý tento byznys bych rád někomu předal, s tím, že já bych se rád věnoval novým výzvám,“ říká.

Jan Žďárský vyhlíží nové výzvy. Pomýšlí i na obory mimo tradiční vinařství. (Foto: &CORK)

Jak to zatím vypadá s letošní vinařskou sezónou? Co si od ní slibujete a jak jste s ní zatím spokojení?

Vinařská sezóna je pro nás vrcholem roku, a kdo se trochu pohybuje ve vinařství, tak ví, jak je celý rok pro vinaře ohromně náročný. Vinařská sezóna a finální sběr je pak taková třešnička na dortu. Pro nás coby holding v čele se společností Vinařský ráj je to zároveň extrémně náročné, protože v ten moment musejí být všechna zařízení, která do vinařství dodáváme, správně fungovat. Čili je to pro nás také ta nejsložitější část roku. Od letošní vinařské sezóny si samozřejmě slibujeme, aby dopadla dobře, nebyly žádné přírodní pohromy či choroby. To bychom si přáli.

A když se podíváme konkrétně v číslech na váš holding &CORK a firmy, které pod něj spadají, jak se jim daří?

Vinařský ráj je na trhu třináct let a každý rok zaznamenává růst. Meziročně cílíme na desetiprocentní růst, který mi přijde udržitelný při této velikosti společnosti. Funguje skvěle, hodně se teď opíráme do exportu, ať už je to Slovensko nebo Polsko. Máme čím dál víc zákazníků i tady u nás. I když je také potřeba říct, že v současnosti pociťujeme jednak ekonomický cyklus a také celosvětovou krizi vinařství, která aktuálně probíhá.

Firmu Kovo Prudík jsme koupili teprve před rokem a půl a už minulý rok skončila se 40% nárůstem tržeb. V Kovo Prudík pracujeme na firemní kultuře, nových produktech a také na novém brandu. Dále začínáme přemýšlet i nad exportem. To je práce, která mě i mé kolegy z Kovo Prudík extrémně baví.

Netajíte se tím, že se budete chtít poohlédnout při nových akvizicích i mimo tradiční vinařské obory. Můžete k tomu prozradit něco bližšího?

&CORK jsme založili proto, že jsme chtěli nějak zastřešit stávající byznys, a stejně jako tam teď máme vinařskou větev, tak bychom z mnohých důvodů chtěli vytvořit další větev, o kterou se bude celkový byznys opírat. Díváme se po jednotlivých oborech, do čeho bychom se mohli pustit. Máme na to relativně hodně času, protože primárně disponujeme vlastním kapitálem a bankovním financováním, takže nikdo na nás netlačí, že musíme teď nutně něco koupit. Ale poohlížíme se, každý den nám přichází nějaké příležitosti. Ale abychom se do něčeho pustili, tak napřed musíme najít CEO.

Se svým kamarádem provozuje vinařství Juřeník & Žďárský s celkovou roční produkcí 20 tisíc lahví. (Foto: &CORK)

Proč jste se rozhodl z této pozice odejít a najít za sebe náhradu?

Už jsem na této pozici dlouho, zároveň práce je pro mě velmi důležitá. Ale tím, že jsem na tomto místě třináct let, tak mám pocit, že už jsem jí dal dost z toho, co jsem mohl. Také si myslím si, že sám bych mohl jednak dávat svou energii do něčeho jiného, kde bude mít větší efekt, a zároveň práci, kterou jsem dělal doposud, by mohl můj nástupce dělat i lépe.

Jak to s případným nástupcem vypadá? Už se objevil někdo, kdo by vám na tuto pozici vyhovoval?

Viděli jsme opravdu hodně zajímavých lidí, ale zatím jsme neměli štěstí, aby to oboustranně zaklaplo. Náš výběrový proces je několikakolový, velmi neformální, snažíme se kandidáta co nejvíce poznat.

Můžete být konkrétnější? Přece jen spojení „velmi neformální“ právě ve vinařském prostředí nahrává k různým divokým představám.

Většinou to divoké nebývá, málokdy se dostaneme k tomu, že si opravdu sedneme a dáme si skleničku vína. Už se ale těším, že až se někdo dostane do finále, tak posezení u vína bude jedno z posledních kol.

Co se týká parametrů, na které se díváme, tak je to jednak mezilidská chemie. Ta tam musí být, protože nový CEO bude pro mě nejdůležitějším člověkem v rámci skupiny, bude zodpovídat za to, co jsem tady třináct let budoval. I proto není jednoduché to jen tak někomu předat, proto vybíráme člověka, s kterým si budu hodně dobře sedět. Další věc, kterou zkoumáme, jsou zkušenosti. Nevyžadujeme nutně zkušenosti z oboru vinařství, naopak si říkáme, že by možná pro nás byl lepší člověk, který nemá s vinařstvím žádné zkušenosti a přinesl by čerstvý pohled zvenčí. A poslední věc jsou měkké kompetence. Právě ta je ze všech tří nejtěžší. To, kde dokážeme trochu uhnout, jsou zkušenosti. Když takový člověk naopak předvede, že má kompetence, které chceme, tak má u nás rozhodně šanci.

Co na druhou stranu kandidátům nabízíte?

Nabízíme velmi zajímavý obor, který je specifický tím, že ve vysoké míře stojí na vztazích s vinaři, jež se dlouho budují. Zároveň dynamika našich společností je velmi zajímavá a jedním z cílů nového CEO by tak bylo mimo jiné řešit export do zahraničí, což může být lákavá výzva. Rovněž nabízíme velkou volnost v rámci holdingu – pokud budu přesvědčený, že ten člověk funguje dobře, tak mu nechám velkou volnost v rámci jeho rozhodovacích kompetencí. Z hlediska parametrů finančních nebo dalších benefitů se stačí podívat zde na jeden z našich inzerátů. Samozřejmě je to i o osobní domluvě, protože v momentě, kdy se nám někdo bude líbit, tak nepochybuji o tom, že se na částce domluvíme.

Chceme si pečlivě vybrat, kam budou naše kroky směřovat, říká Žďárský o své další cestě. (Foto: &CORK)

Jaké budou nové výzvy, za kterými zamíříte vy sám? A jak potom bude spolupráce s novým CEO fungovat?

Počítám s tím, že se nějakou dobu budeme stínovat, budeme chodit na schůzky spolu, strávím s novým CEO nějaký čas. Přece jen jsme firma, která je spíš rodinného charakteru, to znamená, že silné vztahy, které se snažíme budovat s klienty, budujeme i uvnitř firmy. Takže je potřeba, abych vedení tomu člověku předal postupně, aby nasál naši kulturu, aby se do toho dostal. Pak předpokládám, že se tomu sám budu postupně vzdalovat, že se domluvíme na komunikaci na nějaké pravidelné bázi a já bych se postupně začal věnovat dalším byznysům.

Které to budou?

Aktuálně máme jeden z možných cílů, kam se vydat, ale jelikož nás nic netlačí, chceme si pečlivě vybrat, kam budou naše kroky směřovat. Obecně můžeme říct, že hledáme firmu, která bude mít zajímavý produkt, dobrou firemní kulturu a konkurenční výhodu. Může jít například o společnost s probíhající mezigenerační obměnou nebo s potenciálem pro restruktualizaci.

Můžete být konkrétní, jakých cílů byste chtěl dosáhnout v příštích řekněme dvou letech ve vaší vinařské divizi? Už jste zmiňoval každoroční desetiprocentní růst...

K tomu růstu: je možné, že firma poprvé v historii letos nebo příští rok nebude v růstu. Celosvětově je velká nadprodukce vína, která je daná mnoha faktory, do toho se propisuje ekonomický cyklus, protože lidé šetří. Česká republika má největší propad z celé Evropské unie v oblasti reálných mezd, což je velmi smutné číslo a je na trhu znát. Díkybohu naše firma stojí spíše na vinařství, která produkují, řekněme, ty top produkty a z našeho nedávného výzkumu jsme zjistili, že ta nemají až tak zásadní propad. Takže nemáme obavy, ale přesto nějakou korekci očekáváme.

Pokud jde o konkrétní cíle, tak primární pro nás bude expanze, bude to pokračování pronikání na Slovensko a do Polska. Zároveň teď vyvíjíme novou službu v rámci České republiky, ke které zatím nechci konkrétněji říkat, o co se jedná, ale je to velmi inovativní věc. I tyto strategie by měly být náplní práce nového CEO.

Tuzemské vinařství rychle dotahuje vyspělejší evropské země, říká Jan Žďárský. (Foto: &CORK)

Jak se vám daří pronikat na trhy v okolních zemích?

Slovensko je víceméně poloviční trh oproti České republice, ale pro nás velmi zajímavý, protože Vinařský ráj tam zatím není lídrem jako tady a máme za cíl se jím v relativně krátkém období stát. Určitě je pro nás zajímavé i Polsko, cože je 40milionový trh a díky změně klimatu tam vzniká čím dál tím víc vinařství. Je to nejrychleji rostoucí ekonomika v Evropské unii a je pravděpodobné, že s rostoucím HDP bude růst i tamní spotřeba vína. Zároveň tím, že je Polsko zemědělská země, se dá očekávat, že tam bude velmi vysoká kinetika z hlediska vývoje vinařství do budoucna – to už vidíme teď. Naším cílem je proto stát se lídrem i na tamějším trhu, takže přemýšlíme i nad vybudováním nějaké pobočky tam.

Kdybyste měl v globálu porovnat tuzemské vinařství, jak si Čeští nebo potažmo Moravští vinaři stojí a kam se tuzemské vinařství ubírá?

U nás je velký rozdíl mezi vrchní vrstvou vinařství, která nad tím oborem přemýšlí docela jinak než zbytek. A ti jsou na tom velmi dobře v porovnání s ostatními zeměmi. Všeobecně bych ale řekl, že vinařství u nás rychle dotahuje vyspělejší evropské země, k čemuž se snažíme dopomáhat i my, jak svým know-how, tak z hlediska technologií. Je tady u nás spousta příležitostí, kartami trochu všeobecně zamíchá, a je potřeba s tím pohnout, i klimatická změna. Je potřeba se posouvat dál, protože vinařství je docela rigidní obor a musíme stáhnout zpoždění, které tu máme dané – částečně i díky komunismu. Je potřeba se posunout za vyspělejšími zeměmi a myslím si, že zatím se nám to docela daří.

Článek vznikl v rámci komerčního projektu SJ News PRemium.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Osobnosti, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články