Rychlost i přijmy do státní pokladny. Estonský e-Residency program boduje
Foto: Estonian Investment Agency

Rychlost i přijmy do státní pokladny. Estonský e-Residency program boduje

22. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Estonský program e-Residency dosáhl milníku sta tisíc členů. V současnosti má Estonsko e-rezidenty ze 176 zemí celého světa. Aktuálně je v oběhu více než 63 tisíc platných e-ID karet s dobou platnosti pět let.

Estonská investiční agentura, která je vládní agenturou zaměřenou na podporu zahraničních investic v zemi, připomněla, že vůbec prvním estonským e-rezidentem byl bezpečnostní expert a komentátor časopisu The Economist Edward Lucas.

Program dosud do estonského státního rozpočtu přinesl více než 150 milionů eur na daních a dalších poplatcích. Výše příjmů má každoročně stoupající tendenci. Roční výnosy programu jsou šestkrát vyšší než náklady vynaložené na jeho provoz.

Více než 23 200 nových estonských společností vytvořených elektronickými rezidenty vytvořilo od roku 2014 odhadovaný obrat v objemu 1,8 miliardy eur a vytvořilo v Estonsku více než 6 700 pracovních míst.

Že je program user-friendly dokazuje i to, že loni si svou estonskou společnost rakouský rezident Dominik Panosh založil v průběhu London Tech Week za 15 minu a 33 sekund. Šlo o světový rekord v rychlosti zakládání firmy. Ten předchozí drželo, nepřekvapivě, také Estonsko.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články