Tvůrce revolučních chytrých hodinek Harry Guhl: Jak přeměnil pohyb na kryptoměnu a čím zaujal Patrika Bergera

Tvůrce revolučních chytrých hodinek Harry Guhl: Jak přeměnil pohyb na kryptoměnu a čím zaujal Patrika Bergera

2. pro 2019 Václav Lang 4 min

Švýcarské hodinky Sequent - SuperCharger² s výraznou českou stopou mají přinést revoluci nejen do hodinářství, ale také do kryptoměn. Hybridní chytré hodinky vyrobené z recyklovaného plastového odpadu z oceánů se samy nabíjejí pouhým nošením na ruce, ze vzniklé kinetické energie lze navíc generovat kryptoměnu a za ní nakoupit zdravotní pomůcky. Mezi českými investory je například fotbalista Patrik Berger.

CEO švýcarské firmy Sequent a jedním ze dvou duchovních otců projektu je odborník na umění Harry Gruhl, Švýcar žijící v Praze, který už má na kontě například vzkříšení legendární hodinářské značky Czapek.

Harry Guhl

„Praha je pulsující světová metropole, která jde stále kupředu. V minulosti zde byli hodinářští mistři, kteří vyráběli jak kostelní hodiny, tak kapesní hodinky. Značek je tu jen několik, ale vždy rád vidím, jak značný mají vliv na lokální trh. Kdekoli můžu, tak je podporuji,” říká pro Newsroom StartupJobs.

Nově představené hodinky SuperCharger² jsou převratné hned v několika ohledech. Jedná se o takzvané chytré hybridní hodinky, kdy vzhled zůstává klasický jako u běžných ciferníkových hodinek, ale uvnitř skrývají funkce chytrých hodinek (například GPS, sledování vaší aktivity či spánku a podobně.). Je to kompromis pro ty, kteří chtějí využívat moderní funkce, ale potrpí si na klasický vzhled.

Za pohyb peníze

Hlavní devízou je nicméně mechanismus, který přeměňuje kinetickou energii v energii elektrickou, jež se ukládá do malého akumulátoru. O dobíjení se totiž staráte vy sami svým pohybem, což je u chytrých hodinek s digitálními funkcemi skutečná novinka.

„Ano, naše hodinky disponují nekonečnou energetickou autonomií, pokud se pravidelně pohybujete. Jakmile dosáhne vestavěný napájecí článek plného nabití, můžete je klidně nechat ležet dva roky na stole a pořád poběží, aniž byste se jich museli dotknout,” vysvětluje Harry.

„Samozřejmě kde je začátek, je taky konec. Nic, co je nám známé, nemá nekonečně dlouhou životnost. Naše technologie ale značně rozšiřuje životnost výrobku,” dodává.

Váš pohyb navíc nejenže zásobí hodinky potřebnou energií, ale jako první na světě dovedou v kombinaci s aplikací Sequent BioFeedback generovat „SQ mince”, kryptoměnu, za kterou si bude uživatel moci pořídit některé zdravotnické služby nebo produkty. Společnost si totiž klade za cíl popostrčit nositele hodinek ke zdravému životnímu stylu.

„Chceme vás zdravější,” vzkazuje švýcarský podnikatel. „A proto odměníme aktivitu, která rovně snižuje vaši individuální uhlíkovou stopu. SuperCharge2 jsou v podstatě vybavené algoritmem, který přeměňuje vaše kroky na blockchainové mince. S nimi si budete moci koupit produkty a služby.”

Stranou přitom nezůstává ani životní prostředí. Použitá technologie ušetří údajně miliony baterií ročně, navíc jsou hodinky částečně vyrobeny z recyklovaného plastového odpadu, vyloveného z oceánů. „Jedná se o nejpokročilejší hybridní chytré hodinky, které byly kdy vyrobeny,” uvádí společnost.

Mezi investory i slavný reprezentant

O to příjemnější je vědět, že lví podíl na jejich vývoji mají Češi. Do projektu totiž investoval například zakladatel investiční banky Wood & Company Jan Sýkora nebo někdejší český fotbalový reprezentant Patrik Berger, kteří Guhlovi pomáhali už s oživením firmy Czapek.

„Ano, Patrik má Apple watch, kterým vždycky dojde baterka. To ho otravovalo natolik, že je nakonec přestal nosit,” směje se Guhl. „A přitom hodinky miluje. Takže nebylo těžké ho přemluvit,” dodává.

Sídlo firmy je ve Švýcarsku, kde také spolu s Taiwanem probíhal počáteční výzkum a vývoj. Software a blockchain technologie ale vznikají právě v České republice. Konečná výroba pak probíhá opět na Taiwanu, dodavatelé jsou však z celého světa.

„Česká republika zažívá boom, co se týče inovací, mladé firmy se snaží uplatnit na mezinárodním trhu. Vládně zde skvělý duch a lidé jsou velmi motivovaní. Také životní úroveň se rapidně zvýšila a lidé už nemusejí za dobře placenou prací odcházet do zahraničí. Navíc Praha leží v centru Evropy a ze zdejšího letiště se během několika hodin dostanete do celého světa. V brzké budoucnosti bude přicházet stále více českých podnikatelů, zejména v technologiích blockchain,” věští Harry.

Hodinky SuperCharger² začne firma dodávat začátkem příštího roku. V rámci kampaně na Indiegogo si je zatím objednaly téměř dva tisíce zájemců v celkové hodnotě 13,5 milionu korun. Jedny hodinky se v tuto chvíli pohybují v ceně kolem pěti tisíc korun.

A co má společnost Sequent v plánu do budoucna? „Napřed potřebujeme doručit SuperCharger² na trh. Mezitím připravíme spuštění integrovaných blockchainových technologií. To všechno je na trhu absolutně nové a musí dosáhnout výrobního standardu. Naše oddělení výzkumu a vývoje pracuje na nových funkcích a produktech, ale kvůli patentům, o které budeme žádat, je příliš brzy na prozrazování těchto novinek,” uzavírá švýcarský hodinář.

Foto: Sequent

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články