Recese bude podle šéfů velkých světových firem jen přechodná a mírná. Ale pro jistotu zastavili nábor a zvažují propouštění
Ilustrační foto: Pixabay

Recese bude podle šéfů velkých světových firem jen přechodná a mírná. Ale pro jistotu zastavili nábor a zvažují propouštění

6. říj 2022 Petr Blažek 1 min

Konzultační firma KPMG ve svém pravidelném reportu 2022 CEO Outlook oslovila 1300 šéfů velkých firem ohledně jejich názoru na další vývoj ekonomického klimatu a přístup jejich firem k řešení. Největší obavou je pořád ještě hrozba pandemie (pro 15 procent respondentů) a v těsném závěsu je hrozba recese (14 procent).

Přestože recesi neoznačují za největší hrozbu, na jejím negativním dopadu do výsledků firem panuje shoda. Například 71 procent ředitelů očekává, že z firemních zisků ukousne nejméně deset procent. Za pozornost však stojí, že navzdory těmto postojům jsou ředitelé velkých firem optimističtější, než byli v podobném průzkumu letos v únoru. Přibylo těch, kdo čekají v půlročním výhledu „odolnější ekonomiku” (73 vs. 60 procent) a i těch, kdo do tří let očekávají návrat globální ekonomiky k růstu (71 vs. 60 procent). Co se týče jejich vlastních firem, 85 procent ředitelů čeká, že v tříletém horizontu budou v zisku.

Vedle celkového ekonomického výhledu se report KPMG soustředil na několik dílčích témat:

- 46 procent ředitelů zvažuje propouštění, ale jen devět procent čeká, že snížený stav budou mít i za tři roky.

- 40 procent firem pozastavilo nebo omezilo projekty digitální transformace a dalších 37 procent takové kroky během následujících šesti měsíců chystá.

- Kybernetická bezpečnost se v prioritách ředitelů propadla: za klíčové riziko ji označilo pouze šest procent, zatímco v únoru to bylo sedmnáct procent.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články