Radiožurnál budoucnosti. V USA začala fungovat první rozhlasová stanice postavená na AI
Foto: Futuri

Radiožurnál budoucnosti. V USA začala fungovat první rozhlasová stanice postavená na AI

10. bře 2023 Ondřej Černý 1 min

Společnost Futuri z amerického Clevelandu spustila první rádiovou stanici na světě postavenou na umělé inteligenci. RadioGPT využívá technologii Futuri TopicPulse k monitorování online zpravodajských zdrojů a sociálních médií, kde identifikuje zajímavá témata a aktuální trendy.

TopicPulse prohledává Facebook, Twitter, Instagram a více než 250 tisíc dalších zdrojů zpráv a informací, aby zjistila, která témata jsou na místním trhu trendy. Poté pomocí technologie GPT-3 vytvoří RadioGPT obsah pro rozhlasové vysílání. To je prezentováno osobnostmi vytvořenými umělou inteligencí. Stanice si mohou vybrat z různých hlasů AI pro pořad moderovaný jedním, dvěma nebo třemi hlasy, případně natrénovat umělou inteligenci pomocí hlasů svých stávajících redaktorů. Na základě využití AI a ChatGPT je také TopicPulse schopna vytvářet lokalizované zpravodajství pro jakýkoliv trh a formát.

Technologie Futuri dokáže automatizovat i další procesy, včetně vytváření blogů na webových stránkách, příspěvků na sociálních sítích, krátkých videí a převodu on-air obsahu na podcasty.

Zatím je k dispozici demo stránka, která má ukázat schopnosti RadioGPT. V reálném rozhlasovém provozu má být technologie využita v druhé polovině dubna 2023, kdy ji mají nasadit společnosti Alpha Media sídlící v Portlandu, která vlastní a provozuje více než 200 stanic v USA, a Rogers Sports & Media, která vlastní 55 po celé Kanadě.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články