Qerko: Oproti loňskému lednu stoupla cena obědu za hlavní jídlo s nápojem o 61 korun

12. pro 2022 Redakce 1 min

Růst nákladů každodenního života se promítá i do obědových rituálů Čechů, kterým průměrná cena obědů stoupá k hranici dvou set korun. Tu již na mnoha místech ceny překonaly. Qerko sledovalo hodnoty mediánových útrat v tomto roce jednoho návštěvníka restaurace během pracovního týdne, v časech mezi jedenáctou a čtrnáctou hodinou, tedy v době obědových špiček.

Ačkoli je v současnosti medián cen hlavního jídla na 162 korunách, pokud si host dopřeje i nápoj, rázem stoupne na 184 koruny za oběd. Jen letos pak průměrná cena za hlavní jídlo s nápojem stoupla od ledna o 17 korun, oproti lednu roku 2021 pak o 61 korun.

Rapidní růst cen letos firma zaznamenala mezi březnem a dubnem, kdy v tomto období stoupl skokově medián cen o šest korun z březnových 149 korun na 155 korun v dubnu. Od dubna dodnes pak ceny postupně stoupaly na současných 162 korun. „Na našich datech v živém přenosu sledujeme trend neustále rostoucích cen v restauracích. Hranici dvou set korun považujeme za skoro magickou, při které si lidé již rozmyslí, zda si k obědu dají i nápoj, anebo zůstanou jen u hlavního jídla. Průměrné ceny sice tuto hranici zatím nepřekonaly, ale jsou jí již velmi blízko,“ komentuje růst cen Lukáš Kovač, zakladatel a CEO Qerka.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články