Přírodovědci na UJEP s AI nebojují. Chtějí ji naopak využít pro výzkum
Místo souboje s kontrolou využití AI studenty zvolila UJEP maximalizaci jejího využití (Ilustrační foto: Unsplash)

Přírodovědci na UJEP s AI nebojují. Chtějí ji naopak využít pro výzkum

3. dub 2023 Ondřej Černý 1 min

Přírodovědecká fakulta Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) chce efektivně využít potenciál umělé inteligence. Proto své studenty v této oblasti proškolí. Škola zcela ustoupila od zavedení formálních regulací a pravidel pro využití nástrojů AI. Důvodem je absence spolehlivých kontrolních mechanismů.

Namísto toho se budeme soustředit na důkladné proškolení studentů i pracovníků v jejich používání s ohledem na rizika, která přinášejí, a s důrazem na dodržování akademických zásad a etických principů,“ uvedla proděkanka pro rozvoj a kvalitu Přírodovědecké fakulty UJEP Michaela Liegertová.

V souvislosti s problematikou AI podniká Přírodovědecká fakulta UJEP několik kroků. Vytváří například nový Etický kodex pro samostatnou studentskou práci, který vyzdvihuje především míru porozumění problematice, což je cílem samostatné práce. Vyučující se proto budou ve zvýšené míře při hodnocení studentských výstupů zaměřovat na prokázání jednoznačné znalosti tématu, dostatečně hlubokého porozumění problematice a schopnosti vést kvalitní tematickou diskusi.

Fakulta současně chystá projekt AI Společně: Sdílení, Učení a Inovace, který podpoří spolupráci, vzájemné učení a sdílení zkušeností mezi akademiky a studenty v oblasti aplikace nástrojů umělé inteligence v příslušných přírodovědných oborech. Pro tuto příležitost vznikla platforma AI reaktor PřF, která má za cíl vytipovat a otestovat různé nástroje umělé inteligence potenciálně vhodné pro výzkum a vzdělávání a implementovat je v rámci projektu AI Společně. Tyto nástroje budou AI reaktorem PřF nadále monitorovány z hlediska dalšího vývoje a efektivity jejich využití.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články