Co může za propady valuací a vlny propouštění? Na vině jsou i nedávné nesmyslně vysoké investice, říká známý angel investor Elad Gil
Ilustrační foto: Pixabay

Co může za propady valuací a vlny propouštění? Na vině jsou i nedávné nesmyslně vysoké investice, říká známý angel investor Elad Gil

8. čvc 2022 Petr Blažek 3 min

Sériový zakladatel firem a angel investor – a tedy znalec startupové scény – Elad Gil ve svém blogpostu „Co může čekat startupy“ shrnuje aktuální výzvy pro startupy a odhaduje vývoj startupové scény pro nadcházející období. Přinášíme pár postřehů z jeho textu, který rozhodně stojí za přečtení.

- Kombinace extrémně nízkých sazeb, proticovidových opatření a covidem vyvolaná poptávka po určitých technologiích vyvolala příliv investic do startupů. Ty však nebyly vždy využity optimálně, například v oblasti náboru zaměstnanců. Současné investiční ochlazení na startupové scéně je zatím především návratem k normálu z let 2018/209, který přitom v té době představoval rekordní úroveň.

- Jedním z důvodů ochlazení je odlivu kapitálu z VC fondů. Dramatický propad cen totiž přilákal zájem investorů k akciovým trhům. Není důvod, aby ocenění startupů nereflektovalo vývoj cen akcií.

- Valuace padají a budou padat dál; problémy začínají v nejpozdějších fázích a se zpožděním se budou projevovat v těch časnějších. Nejvíc postižené jsou IPOs a pre-IPO investiční kola, nejméně pak pre-seed a seed investice. Ocenění v rámci fází B/C spadla o 30-70 %, ocenění v investičních kolech A pak o 30-30 procent – s tím, že se dají čekat propady z rekordních výšin o polovinu nebo i více.

- Mnoho startupů sahá k top up investicím, tedy preventivnímu posilování zdrojů investicemi „vloženými“ mezi tradiční investiční kola. Cílem je mít kapitál na 6-18 měsíců provozu a být schopen ustát ekonomickou krizi cca tři roky. Tyto investice se pohybují mezi 1 a 30 miliony dolarů. V minulosti bylo běžné, že probíhaly při ocenění vyšším, než bylo poslední investiční kolo, aktuálně probíhají při stejném ocenění. Navíc hrozí, že investoři přestanou na požadavky na top up investice slyšet.

- Investoři přestávají s investicemi spěchat a vrátili se k důkladnému prověřování startupů, do nichž zvažují investovat. To způsobuje návrat k běžnému tempu: uzavřít investiční kolo opět trvá běžné 2-4 měsíce, přičemž v roce 2021 to byly řádově týdny, nebo i dny. Do normálu se vrací i interval mezi investičními koly, který se v z běžných 24-36 měsíců zkrátil na 6-9 měsíců.

- Dá se očekávat vlna investičních kol při sníženém ocenění, a také „strukturovaných investic“, kdy investor dostává garanci určité výplaty, pokud startup přežije. Co se týče snížených ocenění, mnoho startupů bude muset přinejmenším přehodnotit domluvené ceny zaměstnaneckých akciových opcí.

- Propouštění je příležitost zvýšit efektivitu firmy, ale musí se dělat s rozmyslem. Může být lepší jednorázově udělat velký řez, než průběžným propouštěním držet všechny zaměstnance v nejistotě a neustále generovat negativní zprávy. Navíc může být dobré vytvořit větším řezem prostor pro nábor výjimečných zaměstnanců, které musela propustit konkurence.

- Současné ochlazení a hlavně nejistota, jak dlouho bude trvat, přináší příležitosti k fúzím a akvizicím. Jednak roste ochota prodávat, a vrací se zájem strategických investorů, který byl ochromen nesmyslnými valuacemi.

Momentálně obtížná situace na startupovém trhu představuje podle Elada Gila jen přechodnou – přestože není jasné, na jak dlouho – komplikaci. Přes všechny problémy je podle tohoto podnikatele a investora právě teď nejlepší čas založit nový business. Kapitál i informace jsou k dispozici. A hlavně, nacházíme se uprostřed unikátního přelomu ve využívání technologií ve všech odvětvích.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články