Přesně naopak. Zatímco důvěra spotřebitelů v ekonomiku roste, mezi podnikateli klesá
Foto: Český statistický úřad

Přesně naopak. Zatímco důvěra spotřebitelů v ekonomiku roste, mezi podnikateli klesá

24. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Spotřebitelé věří české ekonomice o něco víc než dříve. Jejich důvěra vzrostla druhý měsíc v řadě. Mezi podnikateli je situace nejednoznačná. V některých odvětvích se důvěra zvýšila, celkově se ale snižuje.

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil, že souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se ve srovnání s lednem snížil o 0,3 bodu na hodnotu 91,7. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 1,3 bodu na hodnotu 92,5, indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 4,8 bodu na hodnotu 87,7.

V únoru se důvěra mezi podnikateli zvýšila ve vybraných odvětvích služeb a stavebnictví. V obchodě a v průmyslu se naopak oproti lednu snížila. Vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst konstatoval, že „únorová důvěra podnikatelů v průmyslu poklesla na nejnižší hodnotu od června 2020. Podniky ve vybraných segmentech průmyslu očekávají výraznější útlum tempa růstu výrobní činnosti a také pokles zaměstnanosti.

Mezi spotřebiteli se počet domácností, které hodnotí svou současnou finanční situaci hůře, než tomu bylo v předchozích dvanácti měsících, téměř nezměnil. Výrazně se snížil počet respondentů, kteří očekávají zhoršení své finanční situace v následujících dvanácti měsících. Oproti minulému měsíci se domácnosti také méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články