Přes 70 procent českých podnikatelů letos sníží provozní náklady

9. bře 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Podle průzkumu společnosti Grit, předního českého poskytovatele cloudových služeb, bude letos 71 procent firem bojovat s krizí snížením provozních nákladů. Více než polovina se přitom chystá investovat do technologií. Průzkum společnost provedla mezi 150 zástupci českých firem. Z hlediska obratu se jednalo o průřez od drobných po velké podniky.

Důsledky pandemie, nedostatek surovin, drahé energie a vysoká inflace – to vše přivedlo 71 procent dotazovaných k hledání cest k úsporám uvnitř. Podniky budou nejčastěji nakupovat výhodnější výrobní materiál, šetřit energiemi nebo přehodnotí využívání externích služeb a programů. Vzhledem k rozvoji home office během pandemie se některé z firem vzdávají i kanceláří. Asi pětina společností s obratem do 200 milionů budou šetřit také na marketingu a třetina snižovat skladové zásoby. Náklady na zaměstnance ale plánuje snižovat pouze 12 procent ze všech dotázaných.

Průzkum ukazuje, že i v době krize se přes 59 procent firem chystá investovat do technologií, nejčastěji právě do softwaru pro automatizaci administrativních procesů. Z dotázaných výrobních firem se 57 procent letos chystá investovat do pořízení nebo vylepšení výrobních strojů.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články