Pravá ruka lékařů. V jihlavské nemocnici bude pacientům naslouchat i umělá inteligence

17. dub 2023 Pavla Skřivánková 1 min

V jihlavské nemocnici začne umělá inteligence nepřímo pomáhat s léčbou pacientů. Projekt připravuje československý tým Microsoftu a IT startup Born Digital. Díky tomuto řešení už bude muset lékař zapisovat naprosté minimum informací a získá více času na to nejdůležitější – kontakt s pacientem. Informoval o tom server E15.

Funguje to tak, že pokud není pacient proti, poslouchá umělá inteligence jeho rozhovor s lékařem. Díky technologii Born Digital pozná, kdy mluví on, kdy pacient a dokáže i eliminovat rušivé zvuky, jakými může být například telefonát zdravotní sestry. Poté vyjme z rozhovoru ta nejdůležitější data, zapíše je do zprávy a porovná s dřívějšími zdravotními údaji pacienta. Podle záznamů v systému nemocnice nakonec vytáhne údaje do hlavičky lékařské zprávy a na základě přepisu vytvoří kvalitní souhrn. Nestanovuje ale diagnózu, odpovědná rozhodnutí zůstávají nadále na lékaři. Ten tak získává v umělé inteligenci poradní hlas, nikoliv svého náhradníka.

Technologie je součástí rodiny nástrojů jménem Digitální nemocnice, kam spadá celá řada inovativních řešení využívající umělou inteligenci při záchraně lidských životů a moderních technologií zajišťujících plynulý chod nemocnice.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články