Pracovat s generací Z? Pro většinu manažerů žádná výhra
Generace Z se postupně stává nejpočetnější na pracovním trhu. Řada šéfů s jejími zástupci ale společnou řeč hledá složitě. (Ilustrační foto: Unsplash)

Pracovat s generací Z? Pro většinu manažerů žádná výhra

20. dub 2023 Ondřej Černý 1 min

Pracovat s lidmi z generace Z je obtížnější než s jinými generacemi. Vyjádřilo se tak 74 procent manažerů, podle nichž zástupcům generace Z chybí technologické dovednosti, úsilí a motivace. Vyplývá to z průzkumu americké personální agentury Resume Builder.

Z respondentů, kteří tvrdí, že generace Z je nejobtížnější generací se kterou pracují, 34 procent uvedlo, že preferují práci s mileniály, s generací X (30 procent) nebo s generací Baby Boommers (4 procent). Další část manažerů preferuje práci s generací X proto, že její příslušníci jsou více čeství (46 procent) a produktivní (42 procent).

Hlavní kariérní poradkyně Resume Builder Stacie Haller konstatovala, že „v důsledku COVID-19 a vzdáleného vzdělávání je možné, že členové generace Z postrádají základy k tomu, aby byli na vstupních pozicích úspěšnější než starší generace.“

Z manažerů, kteří uvedli, že je pro ně obtížné pracovat s generací Z, 59 procent uvedlo, že byli nuceni někoho z této generace propustit. Dvacet procent z nich tak učinilo do týdne od nástupu takového zaměstnance, do jednoho měsíce šlo o 27 procent. Hlavním důvodem propuštění byl dle respondentů nedostatek motivace a úsilí kombinovaný s přílišnou vztahovačností a urážením se.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články