Poptávka po úvěrech na financování provozu roste, po investičních naopak klesá
Foto: Unsplash

Poptávka po úvěrech na financování provozu roste, po investičních naopak klesá

19. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Pokles poptávky po úvěrech domácností na bydlení i na spotřebu u více než dvou třetin bankovního trhu. Takový výsledek přineslo šetření úvěrových podmínek bank, které provedla Česká národní banka. Zúčastnilo se ho devatenáct bank, které  mají rozhodující podíl na bankovním úvěrovém trhu.

Za poklesem poptávky stojí především zvýšené životní náklady domácností a výše úrokových sazeb. U nefinančních podniků se úvěrové standardy ani celková poptávka po úvěrech v souhrnu téměř neměnily. Z pohledu úvěrových segmentů podnikových úvěrů pak více než třetina bankovního trhu indikovala nárůst vnímané poptávky po krátkodobých úvěrech určených k financování provozu i zásob. Naopak třetina trhu vnímala pokles poptávky po dlouhodobých/investičních úvěrech.

Banky v prvním čtvrtletí tohoto roku v souhrnu neočekávají výraznější úpravy úvěrových standardů ani pohyby poptávky po úvěrech. Značná část bank očekává ve všech třech segmentech úvěrového trhu nárůst očekávaných úvěrových ztrát.

Šetření úvěrových podmínek bank zachycuje názory bank na změnu nabídky a poptávky u úvěrů nefinančních podniků a domácností. Jde o pohled finančních institucí na vývoj úvěrových podmínek v průběhu čtvrtého čtvrtletí 2022 a jejich očekávání v uvedených oblastech pro první čtvrtletí 2023.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články