Pomohl rozjet Kiwi, nyní Hlavenka míří do energetiky. Startupový investor získal podíl ve společnosti SolSol
Startupový investor a podnikatel Jiří Hlavenka vstoupil do firmy dodávající solární panely SolSol. Foto: archiv Jiřího Hlavenky

Pomohl rozjet Kiwi, nyní Hlavenka míří do energetiky. Startupový investor získal podíl ve společnosti SolSol

15. bře 2023 Pavla Skřivánková 2 min

Startupový investor a podnikatel Jiří Hlavenka vstoupil do firmy dodávající solární panely SolSol. Podle serveru E15 by částka za desetiprocentní podíl mohla přesahovat sto milionů korun. Pro Hlavenku, který například spoluzakládal Kiwi.com, jde o první podíl v oblasti energetiky.

Energetická krize spustila solární boom a firmy působící v této oblasti slaví úspěchy. Nejinak je tomu u společnost SolSol, která se zabývá velkoobchodním prodejem solárních panelů a střídačů renomovaných výrobců. Na českém trhu funguje od roku 2012 a v oboru energetiky patří k nejrychleji rostoucím firmám v Evropě.

V roce 2020 dokonce obsadila 3. místo v žebříčku nejrychleji rostoucích firem v Česku, který sestavuje prestižní ekonomický deník The Financial Times. Obrat firmy dosáhl minulý rok 2,4 miliardy korun, EBITDA se vyhoupla na 254 milionů korun. Čísla se přitom rapidně zvyšovala již v předchozích letech.

Hlavenka má společnosti pomoci posílit nejen hlavní byznys, a tedy pomoci dostat fotovoltaiku a baterie do dalších domácností, ale také prozkoumat byznysové možnosti v oblasti „smart grid“ řešení (služby, které umožňují regulovat výrobu a spotřebu elektrické energie v reálném čase), uvedl server E15.

Podnikatel a investor Jiří Hlavenka, jehož podnikání je úzce spjato s Brnem, se věnuje oblasti informačních technologií od počátku 90. let. Stál u zrodu řady významných projektů, podílel se například na založení u nás prvního českého e-shopu Vltava.cz. Je také jedním ze spoluzakladatelů brněnského vydavatelství Computer Press, jehož generálním ředitelem byl v letech 1994 až 2005.

Nejvíce známý je Hlavenka jako spoluzakladatel brněnského prodejce letenek Kiwi.com, do kterého vložil 600 tisíc korun a vydělal téměř 1,5 miliardy. Akcionářskou strukturu mimořádně úspěšného startupu, jehož tržby loni dosáhly rekordních 50 miliard korun, nicméně před čtyřmi lety opustil. V současnosti je aktivním investorem ve více než dvacítce firem, Solsol je však první z oblasti energetiky. Kromě byznysu se také věnuje politice. Jako nestraník za Piráty se v roce 2020 stal radním Jihomoravského kraje pro vědu, výzkum, inovace a IT.

PŘEČTĚTE SI: Pane Hlavenko, já mám takový nápad… Známý brněnský investor o tom, jaké startupy u něj mají šanci, i o aktuální situaci na trhu

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články