Po kolech i pračky. Outfindo na svou expanzi získalo od investorů téměř milion eur
Zakladatelé startupu Outfindo Ondřej Bouda, Jan Matějů a Martin Chrz (zleva). (Foto: Outfindo)

Po kolech i pračky. Outfindo na svou expanzi získalo od investorů téměř milion eur

8. srp 2023 Ondřej Černý 4 min

Po jízdních kolech bude umělá inteligence ve službách českého startupu Outfindo nově pomáhat vybírat i pračky. Na spolupráci se firma dohodla s největšími retailovými hráči v zemi. Prostředky potřebné na expanzi dodá skupina investorů v čele s Presto Ventures. Startupu tak na jeho další cestě pomůže investice ve výši 900 tisíc eur.

Outfindo založili Ondřej Bouda, Martin Chrz a Jan Matějů v roce 2020. V té době už za sebou Matějů měl zkušenosti jako profesionální cyklista nebo výkonný ředitel startupu Dáme jídlo, dnes přejmenovaného na Foodora. Jeho cyklistické zkušenosti ho předurčovaly k tomu, aby se na něj jeho přátelé často obraceli s prosbou o radu, jaké si mají vybrat kolo. S tím žádný problém neměl.

Ale jakmile jsem si měl sám vybrat jiný složitější produkt, třeba vysavač, byl jsem stejně ztracený jako oni u kol,“ vysvětlil Matějů. Celá oblast e-commerce podle něj totiž úplně zapomněla na zákazníka a soustředí se primárně na co nejširší nabídku, distribuci a zvládání růstu.

Právě to pro mě bylo impulsem založit Outfindo. Vrátit zákazníka zpět do středu dění, využívat nejmodernější technologie a postavit řešení, které zákazníkovi skutečně pomůže s výběrem čehokoliv,“ konstatoval Matějů, který působí také jako jednatel společnosti.

Jednoduché otázky

S využitím umělé inteligence technologie vyvinutá startupem vybírá pro zájemce správné kolo prostřednictvím zcela jednoduchých otázek. Právě takových, které byste při svém nákupu v obchodě očekávali od zkušeného prodavače, který se člověku snaží pomoci.

Často se setkáváme i s tím, že ani sám zákazník neví, co přesně hledá, přestože ví, na co danou věc potřebuje. To je u složitých komodit přirozené a umělá inteligence se s tím po zaučení dokáže velmi dobře popasovat,“ vysvětlil výhody, které řešení Outfinda nabízí jeho zakladatel Matějů.

Kromě vlastní domény Outfindo své řešení od začátku letošního roku nasadilo i u 30 e-shopů v Česku i v zahraničí. Patří mezi ně například Cycology, Nevix nebo Kolovna. „Obchodníci si teď nemohou dovolit ztratit jediného zákazníka, protože tlak na náklady a tedy cash flow je dnes jeden z nejvyšších, jaký jsme kdy zažili. Outfindo jim v tomto vytrhává trn z paty, protože nabízí rychlé řešení, které obchodníci okamžitě pocítí na pozitivní zpětné vazbě zákazníků i na vyšších prodejích,“ vysvětluje tento krok Matějů.

PŘEČTĚTE SI: „Nábytek čeká stejný přesun do digitálu, jako potkal módu.” Nový šéf Bonami o růstu značky i trendech v e-commerce

Nově i pračky

Vyhledávací technologie ale není šitá na míru pouze kolům. Dá se využít pro nejrůznější druhy zboží. V případě Outfinda to nově bude segment praček. Princip bude stejný, kdy pomocí konkrétních otázek AI z mnoha nabízejících se produktů vybere takový, který nejlépe odpovídá požadavkům klienta. Zůstat ale nemá pouze u praček. Na dalších výrobcích a vertikálách už Outfindo spolupracuje s největšími retailovými hráči v oboru.

Aby dokázalo obsloužit co nejvíce nových zájemců o chytré vyhledávání, poslali mu investoři v čele s fondem Presto Ventures nově 900 tisíc EUR. Na investici se podíleli také Patero a investoři Bohuslav Dohnal a Miroslav Vlasák z Revolgy. Expanze má pokračovat i za hranice České republiky.

V poslední době vidíme mnoho společností, které se snaží rozšířit svůj byznys o umělou inteligenci, i když to mnohdy není nutné. Oproti tomu Outfindo je podle nás ve správný čas na správném místě v odvětví, které přesně takové řešení potřebuje. Jejich obrovskou přidanou hodnotu dokládá i rychlý prodejní proces a vysoká úspěšnost při uzavírání spolupráce s novými zákazníky. Jsme moc rádi, že můžeme podpořit tak zkušenou skupinu zakladatelů a naskočit s nimi do skvěle rozjetého projektu,“ říká Roman Nováček, partner v Presto Ventures.

Investici skupině doporučil i její Deep Tech Partner Jan Romportl, který v českém O2 v minulosti vedl jeho AI centrum a jako CEO vede svůj startup Elin.ai zaměřený na podporu mentálního zdraví.

Do tohoto odvětví AI rozhodně zasáhne. A Outfindo má nejlepší předpoklady k tomu, aby byli tím, kdo tuto disrupci provede. Zákazníky i produkt již mají, a k tomu i vše potřebné pro jeho zdokonalení. Konkrétně správnou kombinaci nejmodernějších velkých jazykových modelů (LLM), dobře prověřených konvolučních neuronových sítí a robustního legacy přístupu ke strojovému učení. Outfindo, na rozdíl od mnoha nově vzniklých „GPT-promptíčká”, totiž skutečně ví, jak vytvořit užitečný produkt založený na umělé inteligenci,“ uzavírá Romportl.

Jak vyplývá z výsledků uložených ve Sbírce listin, loni Outfindo hospodařilo se ztrátou 14,86 milionů korun. O rok dříve dosáhl záporný hospodářský výsledek částky 8,49 mil. Kč.

PŘEČTĚTE SI: Platforma pro vyhledávání jízdních kol získala investici, mimo jiné od Richarda Valtra z Mews

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články