Platformu pro digitální terapie Mindwalk podpořil holding Akeso. Aplikaci využije jako doplněk léčby v Centru duševní rehabilitace

Platformu pro digitální terapie Mindwalk podpořil holding Akeso. Aplikaci využije jako doplněk léčby v Centru duševní rehabilitace

12. kvě 2022 Anna Jurečková 3 min

Česká aplikace Mindwalk pro podporu psychického zdraví sází na vědecky podložené terapeutické online programy. Startup nedávno spojil síly se zdravotnickou společností Akeso a získal investici 30 milionů korun. Nástroj pro prevenci a samoléčbu lidí nezaopatřených odborníky tak poslouží i jako doplněk při hospitalizaci v nově vznikajícím Centru duševní rehabilitace v Berouně.

Digitalizace v posledních dvou letech výrazně pronikla i do psychoterapie. Ať už jsou to online terapie nebo tzv. self-help aplikace, vznik startupů a zájem investorů ukazuje, že tyto trendy v oblasti mentálního zdraví nebyly jen záležitostí pandemie. Právě ta však podobné projekty urychlila, z důvodu omezení osobních návštěv ordinací, ale také nárůstu lidí potýkajících se s psychickými problémy.

Jedním z projektů, který se zaměřuje na řešení lehkých a středně těžkých psychických problémů a prevenci jejich vzniku, je digitální platforma Mindwalk. Uživatele v průběhu osmi až dvanácti týdnů provází na cestě k duševní pohodě, jednou týdně je samoléčba doplněná o konzultaci s e-terapeutem. 

„Čekací doby na psychoterapii jsou dlouhé a e-terapeutické programy mohou pomoci celé řadě klientů, kteří prožívají nadměrný stres, nebo se trápí lehčími a středně těžkými psychickými problémy. Plánujeme také tvorbu krátkých programů vycházejících z pozitivní psychologie. Ty se zaměřují na rozvoj pocitů pohody a štěstí nebo smysluplnosti života. Myslíme si totiž, že důležitou součástí duševního zdraví je i seberozvoj,“ říká psychiatr a psychoterapeut Ján Praško, který aplikaci vytvořil s Jelenou Holomany

Jednotlivé programy stojí na vědeckých základech a obsahují interaktivní prvky. Podle Praška je jednou z hlavních výhod digitalizace psychoterapie právě dostupnost vědecky podložených intervencí. Přestože podobné aplikace nedokážou plnohodnotně nahradit odbornou pomoc, mohou pomoci při méně závažných potížích standardizovanými programy péče o duševní zdraví a včas zachytit uživatele vyžadující vyšší stupeň péče.

Digitální doplněk odborné péče

V rámci digitalizace svých služeb do startupu Mindwalk nyní prostřednictvím třicetimilionové investice vstoupil poskytovatel zdravotních služeb Akeso holding. Společnost podnikatele Sotiriose Zavalianise momentálně buduje Centru duševní rehabilitace v Berouně. Za léčebnou část a medicínské programy bude zodpovědný zmíněný Ján Praško. 

Aplikace bude v Centru duševní rehabilitace fungovat jako doplněk terapeutických programů při hospitalizaci, ale i po jejím ukončení. Nástroj pro podporu duševního zdraví a zvládání již vzniklých psychických problémů tak pomůže i s prevencí dalších hospitalizací. Zároveň řeší zmírnění sebestigmatizace pacienta i jeho stigmatizaci rodinou. Součástí programů bude také výzkum jejich účinnosti. 

PŘEČTĚTE SI: Psychické problémy žen v těhotenství a po porodu jsou stále tabu. Cestu z deprese nebo úzkosti pomůže najít aplikace

Psychickou podporu skrze aplikaci na českém trhu dále nabízí projekt Kogito, jejž vyvinuli vědci z Národního ústavu duševního zdraví ve spolupráci s iniciativou Úsměv mámy. Zaměřuje se na ženy během těhotenství a po porodu, kterým ukazuje, jak pracovat se svými myšlenkami a pocity díky technikám kognitivně behaviorální terapie. Pomocnou ruku při prevenci a řešení psychických problémů podává také aplikace VOS.health českého studia Qusion, která vznikla za spolupráce expertů na oblast duševního zdraví z Oxfordu a Univerzity Palackého v Olomouci minulý rok.

 Foto: Mindwalk a Akeso holding

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články