Osobnosti volají po zpomalení vývoje AI

Osobnosti volají po zpomalení vývoje AI

1. dub 2023 Redakce 1 min

Rizika plynoucí z možností umělé inteligence vyvolávají obavy. A to až do té míry, že více než tisíc odborníků na AI a další osobnosti ze světa technologií a byznysu v otevřeném dopise požádalo o půlroční pozastavení dalšího vývoje umělé inteligence, která by byla na výkonnější než model GPT-4 od společnosti OpenAI. Mezi těmi, kdo dopis podepsali, jsou například Elon Musk, spoluzakladatel Applu Steve Wozniak, spoluzakladatel Skypu Jaan Tallinn nebo spoluzakladatel Pinterestu Evan Sharp.

Jak se v dopise zveřejněném neziskovou organizací Future of Life Institute uvádí, „systémy umělé inteligence s lidskou konkurenční inteligencí mohou představovat hluboká rizika pro společnost a lidstvo, jak ukázal rozsáhlý výzkum a potvrdily špičkové laboratoře umělé inteligence.“

Signatáři varují před rizikem zásadní změny v historii lidstva, kterou může umělá inteligence představovat. Proto by dle nich mělo být její využití plánované a řízené s přiměřenou péčí. Uvádějí také, že k něčemu podobnému aktuálně nedochází.

Celý článek si přečtěte ZDE.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články