Odpad z 3D tiskáren nebude končit ve spalovnách. Zaměří se na to nové centrum v Liberci
Foto: Unsplash

Odpad z 3D tiskáren nebude končit ve spalovnách. Zaměří se na to nové centrum v Liberci

17. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Na Technické univerzitě v Liberci vzniká Národní centrum kompetence pro průmyslový 3D tisk polymerních materiálů (NCK). Důraz bude klást na podporu ekologicky a energeticky účinnější výroby. Aplikační výzkum se zaměří na ekologičtější 3D tisk. Ambicí centra bude snížit podíl syntetické složky a využít odpadních surovin, které tak ve výrobě získají druhý život.

Koncept centra je v souladu s cíli Green Deal a cirkulární ekonomiky, s důrazem na cradle-to-cradle přístup (suroviny cirkulují v nekonečném výrobním cyklu), efektivní využití surovin a jejich recyklace, stejně jako využití odpadních přírodních a syntetických materiálů. Snahou výzkumníků mimo jiné bude snížení syntetické složky při 3D tisku přidáním přírodní přísady.

Druhotné surovině bez dalšího využití dáme druhý život. Smícháním přírodního plniva se syntetickým vytvoříme nový materiál. Výsledky v tomto směru máme už nyní například použitím cukrovarnických řízků. Zároveň ve výzkumu použijeme i nové materiály, s nimiž přijdou konkrétní výrobci. Náš výzkum povede k reálnému výsledku,“ řekl Jiří Šafka, vedoucí NCK pro průmyslový 3D tisk.

Výzkum se také zaměří na recyklaci odpadních materiálů z 3D tiskáren. Nebude končit ve spalovnách, ale po úpravě vlastností se může tento odpad využít například při vstřikování plastů během výroby komponentů do automobilů.

Šestiletý projekt podpořila Technologická agentura ČR dotací více než 280 milionů korun. Do projektu se zapojilo 26 výzkumných organizací a průmyslových společností z České republiky. Jde například o společnosti ŠKODA AUTO, Entry Engineering, Prusa Development a Prusa Polymers, Siemens, ORLEN UniCRE nebo ARIES, Vysoké učení technické v Brně, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze či České vysoké učení technické v Praze.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články