Od vizitky k překladům. Localazy chce růst, i proto nabrala investici
Zakladatel Václav Hodek (uprostřed) plánuje současný zhruba desetičlenný tým Localazy rozšířit. (Foto: JIC)

Od vizitky k překladům. Localazy chce růst, i proto nabrala investici

3. čvc 2023 Ondřej Černý 3 min

Technologický startup Localazy nabral novou investici. Vyšší stovky tisíc eur mu na další rozvoj a expanzi poskytly hned čtyři subjekty. Celkem už tak firma nabízející software pro správu překladů od investorů získala téměř milion eur.

K Lighthouse Ventures, kteří startup podpořili už na začátku jeho existence, se v tomto investičním kole připojili také JIC Ventures, 12Bullets a Garage Angels.

Jsme nadšeni, že se nám podařilo získat další investici od tuzemských investorů. Aktuálně obsluhujeme zákazníky a uživatele ze 113 zemí světa a tato investice nám umožní alokovat potřebné zdroje nejen na další zlepšování našeho inovativního procesu automatizované lokalizace, ale také nám dovolí posílit pozici na důležitých trzích a urychlí naši globální expanzi,“ řekl zakladatel Localazy Václav Hodek.

Růst a expanze

Prostředky mají sloužit na budování dlouhodobé marketingové strategie a značky, případně na posílení integrací s dalšími službami. Společnost působí kromě Evropy také v Jižní a Severní Americe, v Africe a v Asii. „Localazy stojí na zdravých základech. Už teď jsou ziskoví. Naše investice jim pomůže urychlit růst,“ vysvětlil investici CEO JIC Ventures Radim Kocourek.

Podobné důvody vedly k podpoře i Garage Angels. „Localazy nás zaujalo úspěšným produktem s výbornými referencemi a podnikatelským růstem. Důležitou součástí je pak kvalitní a s našimi hodnotami kompatibilní zakladatel firmy, kterého ve Václavu Hodkovi vidíme,“ říká co-founder Garage Angels Jiří Nepala.

Díky nové investici startup také plánuje přijmout nové vývojáře. Primárně v České republice, kde je část firmy situovaná. Ale tím, že funguje remote, má své lidi také v Polsku a v Estonsku. S pomocí nově získaných prostředků se tak počítá výraznějším růstem personálním i obratovým.

Hlavně jednoduše

Za startupem Localazy, který má kořeny v roce 2019 ve Slavkově u Brna, stojí Václav Hodek. Ve světě technologických hacků žádný nováček. Právě on je autorem aplikace Floating Apps, která telefonům s operačním systémem Android umožňuje multitasking mezi různými aplikacemi. O tom, že s ní zaujal, mluví i to, že si ji stáhlo 15 milionů lidí a byla přeložena do 35 jazyků.

K myšlence k založení Localazy ho přivedla obyčejná papírová vizitka. Údaje z nich si nikdy nepřepisoval, pouze si ji mobilem vyfotil. Jenže když na dané číslo chtěl zavolat, nešlo to jedním kliknutím - musel je celé vyťukat. Proto vytvořil vychytávku, díky které se daly v mobilu jednotlivé aplikace zobrazovat nad ostatními.

Automatizace a zjednodušení je ostatně i tím, na čem stojí Localazy nabízející software pro správu překladů. Jde o nástroj s jednoduchým uživatelským rozhraním určeným především pro vývojáře aplikací. Primárně jde o to pomoci firmám s tím, aby jejich služby a produkty byly dostupné ve více jazycích. Uživatel má možnost aktualizovat překlady online přímo ve svém telefonu, ale může je také sdílet mezi aplikacemi navzájem.

(Repro: Localazy)

Pro správu překladů je sice k dispozici celá řada nástrojů, všechny ale vyžadují úpravu aplikace a jsou poměrně složité. „Člověk se ztrácel v tom, co který překladatel udělal, někteří lidé navíc existující překlady znehodnocovali. V neposlední řadě pak často překladatel přišel příliš pozdě, až když byla aplikace publikovaná,“ uvedl Hodek. Proto se se svým týmem rozhodl vytvořit nástroj s jednoduchým uživatelským rozhraním.

Platba jen za potřebné

Hodek zdůrazňuje, že Localazy je technologickou firmou, nikoliv překladatelskou agenturou. Převod do různých jazyků tak probíhá jak prostřednictvím strojových překladů, tak také překladatelů. Důraz je kladen na rychlost a jednoduchost. Ta je důležitá proto, že s platformou startupu pracují nejen vývojáři aplikací, ale také překladatelé nebo zákazníci.

Ti si mohou nastavit různé způsoby překladu. V praxi to může vypadat například tak, že do některých jazyků může být text přeložen strojově, u jiných to zvládnou klienti vlastními silami a někde vyžadují tuto službu od profesionálních překladatelů.

Řešení Localazy není na trhu ojedinělé. Výhodou startupu ale je, že oproti velkým drahým systémům, které nabízejí mnoho funkcí, je levnější. Jeho řešení navíc pokrývá potřeby zájemců, kteří nemusí platit i za funkce, které nepotřebují. S opakujícími se překlady například pomůžou integrované funkcionality, díky kterým klient ušetří čas i peníze.

Za další výhodu Localazy Hodek vnímá to, že dokáže pracovat s několika desítkami různých formátů integrací, které se při překladech používají. Stačí podle něj nahrát data a dál se zákazník už o nic dalšího nemusí starat. Pyšný pak je i na to, že Localazy umí konverzi formátu mezi více platformami. Nejen mezi iOS a Androidem, ale i mezi dalšími.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články