Od průkopníka umělé inteligence k hlasateli zkázy. Hinton opustil Google a varuje před nebezpečím technologie

2. kvě 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Geoffrey Hinton, označovaný za „kmotra umělé inteligence“, opustil po deseti letech společnost Google, a přidal se k rostoucímu davu kritiků, kteří varují před nebezpečím spjatým s rychlým rozvojem této technologie. Informoval o tom list The New York Times.

Odešel jsem, abych mohl mluvit o hrozbách AI, aniž bych se musel zabývat tím, jak se to dotkne Googlu,“ napsal Hinton na svém twitterovém účtu. Zároveň odmítl myšlenku, že hodlá firmu nyní kritizovat. „Google postupuje velmi zodpovědně,“ dodal. Hinton varuje především před schopností umělé inteligence vytvářet přesvědčivě působící falešné obrázky a texty. Obává se, že takové obrázky a texty zaplaví internet, a lidé už nebudou schopni rozpoznat fake news od pravdy. Také poukázal na problémy plynoucí z nahrazování lidských pracovníků a na možné zneužití AI v nesprávných rukou.

Vědec stál u velké části vývoje umělé inteligence, když před 11 lety vytvořil se svými studenty na Torontské univerzitě technologii, jež se stala intelektuálním základem pro systémy AI. Hinton uvedl, že nyní své celoživotní práce zčásti lituje. „Utěšuji se obvyklou omluvou, že kdybych to neudělal já, udělal by to někdo jiný.“ Umělá inteligence podle Hintona zatím není chytřejší než lidé, ale brzy by mohla být.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články