Nová pravidla digitální bezpečnosti zajistí ochranu evropských peněz
Europoslanec Mikuláš Peksa. Foto: Piráti

Nová pravidla digitální bezpečnosti zajistí ochranu evropských peněz

10. lis 2022 Ivan Horák 1 min

Evropský parlament ve čtvrtek schválil nová pravidla pro bezpečnost finančních institucí. Za balíček je zodpovědný pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, který ho považuje za prostředek šetřící čas i peníze.

Balíček jménem DORA zajistí, že subjekty působící ve finančním sektoru budou natolik odolné, že budou schopny přestát všechny druhy narušení a hrozeb souvisejících s informačními a komunikačními technologiemi, reagovat na ně a zotavit se z nich. Nová pravidla vyžadují jasné řízení a definované odpovědnosti ve finančním IT.

Pravidelné testy a jasné podmínky znamenají nejen jistotu odolnosti, ale i harmonizovaná pravidla po celé Evropě. Banky teď nebudou muset pro každou národní pobočku řešit náročné a drahé testování znovu a znovu. Co považuji za zásadní je přesun z bezpečnosti typu‚ nic nesmí nikdy proniknout k realističtějšímu modelu vytrvalosti a odolnosti,“ říká Peksa.

PŘEČTĚTE SI: Co se dělo v říjnu na finančních trzích a co nás čeká v příštích týdnech? Přečtěte si nový Investiční měsíčník

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články