Nová investice a spolupráce s Mattoni. Qerko roste a platební aplikaci letos vyveze do zahraničí

Nová investice a spolupráce s Mattoni. Qerko roste a platební aplikaci letos vyveze do zahraničí

4. kvě 2022 Anna Jurečková 3 min

Digitalizace gastronomie pokračuje i po pandemii. Qerko, tuzemský průkopník bezdotykové platby od stolu, se blíží k tisícovce podniků, ve kterých již funguje placení a objednávání přes QR kódy. Dalšímu rozšíření služby pomůže i nová spolupráce s Mattoni 1873. Startup Lukáše Kovače zároveň v dubnu získal investici 2,5 milionu eur a míří do Bratislavy, Berlína a Vídně.

„Placení přes QR kódy bude do budoucna jednoznačným trendem gastrosegmentu. Šetří čas nejen hostům, ale i restauracím, a to je právě v době obědů k nezaplacení,“ komentuje spolupráci výkonný ředitel Qerka Lukáš Kovač.

Český startup digitalizující pohostinství ji navázal s firmou Mattoni 1873, největším distributorem nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Na základě toho Mattoni letos nabídne službu bezkontaktního placení a objednávání přímo od stolu stovkám vybraných podniků, do kterých dodává své produkty. Do budoucna by partnerství mohlo vést ke zjednodušení práce s vratnými obaly při recyklaci. 

„Společnost Mattoni 1873 je tradičním partnerem české gastronomie a inovace nám rozhodně nejsou cizí. Spojení se společností Qerko a jejím inovativním způsobem platby nám dává smysl a věříme, že tato služba bude přínosem jak pro provozovatele restaurací, tak pro jejich hosty,“ doplňuje Pavel Fuksa, obchodní ředitel divize HoReCa.

Qerko se aktuálně zavádí jako jedna z možností placení do zhruba 900 tuzemských restaurací a hospod. Platba probíhá přes QR kód, který je umístěný na stole, zákazník ho načte prostřednictvím aplikace a svoji objednávku uhradí uloženou kartou. Hlavní výhodou je podle Kovače úspora času pro personál i zákazníky, kteří nemusí čekat na placení. Na základě získaných dat se také zjistilo, že při placení přes aplikaci vzrostlo obsluze spropitné až o 40 procent.

Digitalizaci gastronomie věří investoři

Že je digitalizace gastronomického provozu na vzestupu, potvrzuje rovněž investice ve výši 2,5 milionu eur (zhruba 60 milionů korun), kterou Qerko získalo letos v dubnu. Z toho jeden milion eur vložili Robert Kyncl a Jaroslav Beck a další milion eur investoval technologický fond Greenshark. Startup již potřetí podpořila také skupina Miton

„V Qerku máme dlouholetého partnera. Digitalizace placení v gastronomii je v dnešní době logickým krokem. Hosté ušetří čas při čekání na zaplacení a zároveň není potřeba zbytečně tisknout účtenky, čímž se snižuje negativní dopad na planetu. Již třetí investicí do Qerka potvrzujeme, že byznys modelu důvěřujeme a vidíme v něm budoucnost,“ uvádí Milan Zemánek, zakládající partner skupiny Miton. 

Nové prostředky poslouží kromě posílení pozice v Česku i k prvnímu vstupu na zahraniční trhy. V plánu je brzká expanze do Bratislavy, Berlína a Vídně. „I když jsou Německo a Rakousko trhy s vlastními specifiky, vstupujeme na ně s prověřeným a vyladěným produktem a věříme, že si naše sousedy získáme,“ uzavírá Kovač.

Foto: Qerko

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články