Nextbike letos odstartuje v dalších deseti městech
Původní Nextbike vznikl v roce 2004 v Lipsku, ten český uvedli do provozu Lukáš Luňák a Tomáš Karpov na přelomu let 2018 a 2019. Foto: Nextbike

Nextbike letos odstartuje v dalších deseti městech

21. bře 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Největší česká bikesharingová platforma Nextbike, za kterou stojí Lukáš Luňák, Tomáš Karpov a Dan Rambousek, mění vztah Čechů k mikromobilitě již pátým rokem. Nextbike eviduje v Česku přes šest milionů výpůjček kol, které dohromady ušetřily více než 1300 tun oxidu uhličitého. Sdílená kola získávají popularitu i v menších obcích, kde o ně často žádají radnice sami obyvatelé. Letos vyjedou do ulic dalších deseti měst.

Nextbike se snaží měnit zaběhnutý mindset, že bikesharing patří pouze do velkých měst. „Dávno nejsme jen v Praze, Brně nebo Ostravě. Aktuálně působíme v 25 městech, ale letos se plánujeme rozšířit do osmi až deseti dalších. Už na jaře naše kola nově vyjedou do ulic v Třebíči a Ústí nad Orlicí. Mnoho dalších radnic má spolupráci s námi v plánech na aktuální volební období,” komentuje COO firmy Tomáš Karpov.

V Praze je Nextbike propojen s MHD pomocí aplikace Lítačka, skrze kterou mají držitelé dlouhodobých kuponů nárok na dvě patnáctiminutové jízdy denně zdarma. Zároveň ve spolupráci s městskými částmi Nextbike aktivně rozšiřuje síť stanic sloužících k půjčování a vracení kol ve snaze zvyšovat dostupnost služby a zamezit nevhodnému odkládání kol. Počet stanic jen v Praze se blíží sedmi stovkám.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články