Nejen Pražané. Přes Fondee investují lidé z celého Česka s příjmy již kolem 30 tisíc
Průměrný věk lidí investujících přes Fondee se pohybuje okolo 35 let. foto: Fondee

Nejen Pražané. Přes Fondee investují lidé z celého Česka s příjmy již kolem 30 tisíc

8. zář 2022 Jakub Dvořák 2 min

Přestože lidé žijící v Praze stále tvoří zhruba třetinu všech investorů, kteří přes Fondee své peníze zhodnocují, lidé investují i v dalších regionech. Data společnosti, jejíž služba umožňuje investovat již od tisíce korun, poukazují na rostoucí trend soukromého investování napříč věkem i regiony.

„Z našich dat je patrné, že investování není zdaleka parketou lidí žijících v Praze. Rozdíl mezi počtem investujících lidí v metropoli a v jiných městech není tak velký, jak by se mohlo zdát. V Praze se sice nachází třetina naší klientely, ale poměr vzhledem k obyvatelstvu je podobný jako například v Ostravě. To nám v kombinaci s údaji o věku našich klientů jasně ukazuje, že vlastně investují lidé napříč regiony i populací,“ vysvětluje Eva Hlavsová, spoluzakladatelka Fondee.

Podle dat společnosti pochází 10 procent investujících z Jihomoravského kraje a 8 procent z Moravskoslezského. Investují lidé s příjmy již kolem 30 tisíc korun měsíčně. Průměrný věk lidí investujících přes Fondee se pohybuje okolo 35 let. V průměru nejmladší investoři se nacházejí na Vysočině, tam jich téměř polovinu tvoří lidé mezi 20 až 30 lety. „Jako účel investice lidé nejčastěji uvádí střednědobé investování, konkrétně se jedná o 43 procent investujících u Fondee. Druhým nejčastějším důvodem je spoření na důchod, které uvádí zhruba čtvrtina klientů,“ uvádí Hlavsová.

Investice na stáří je doménou pražských investorů. Stejně tak jsou v hlavním městě lidé, kteří mají nejdelší zkušenost s investováním. Téměř 20 procent z nich investuje již déle než pět let.

„Všechna tato čísla jsou pro nás coby investiční platformu vlastně lichotivá. Ukazují totiž, že naše klientela je pestrá. I proto jsme nedávno rozšířili svoji službu o multiple portfolia, která lidem umožňují rozdělit investici podle účelu a vybrat si až ze sedmi investičních profilů. Do budoucna lze očekávat, že věkové a regionální zastoupení klientů bude už jen rovnoměrnější. Z investování vlastních peněz se zkrátka pomalu stává samozřejmost,“ uzavírá Jan Hlavsa, CEO společnosti.

Proč je investování v Česku větší tabu než sex? A proč byl nejlepší čas investovat už včera? Pozvání do patnácté epizody SharkTalku přijal Honza Hlavsa, spoluzakladatel startupu Fondee.

Poslechnout si jej můžete zde:

Jakub Dvořák

Redaktor a editor SJ News. Téměř deset let strávil psaním o fotbale v redakci deníku Sport. Má slabost pro španělský fotbal, formuli 1 a severskou krimi.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články